Iedere sollicitatie opnieuw, ga je het gevecht aan met woorden. Hoe ga je jezelf deze keer verkopen? Gebruik je een standaard motivatiebrief en CV? Dat is niet slim, elke functiebeschrijving en elk gewenste profiel is anders. Pas daar je motivatie en je CV op aan. Maar hoe maak je die perfecte beschrijving van jezelf, zodat jij uitgenodigd wordt voor gesprek? Er zijn een flink aantal goede beschrijvende woorden, die gewoonweg te vaak gebruikt zijn. Daardoor zijn ze de magie verloren en missen ze voor de lezer de essentiële betekenis. Deze woorden moet je dus zien te vermijden in je brief, CV en je gesprek. En als je ze niet allemaal kán vermijden, leg ze dan in ieder geval uit.
Holle woorden
Het moeilijke is, dat een groot deel van de zogenaamde ‘holle’, betekenisloze woorden, juist veel in vacatures staan. Ook recruiters gebruiken ze vaak, maar willen niet dat jij jezelf met deze woorden beschrijft, zonder goede uitleg te geven. De bekendste holle woorden zijn:
- Aanpakker
- Buiten de box denken, van de gebaande paden afgaan.
- Resultaatgericht
- Creatief
- Teamspeler
- Harde werker
Met de woorden zelf is niks mis, maar zonder uitleg hebben ze geen meerwaarde. Recruiters houden niet van blaaskaken, zij willen zélf bepalen of je een harde werker bent.
Gouden woorden
Er zijn natuurlijk ook wel woorden die je juist heel goed kan gebruiken in je motivatiebrief of je sollicitatiegesprek, tenminste, als je ze goed onderbouwt. Dit zijn de volgende woorden:
- Verbeterd, bereikt, vergoot (of juist verkleind)
- Binnen budget
- Begeleid, mentor geweest van
- Beïnvloed
- Onderhandeld
- Gecreëerd
Probeer wel bescheiden te blijven. Je mag best trots zijn op eerder behaalde resultaten, maar schreeuw het niet meteen van de daken. Laat ook zien waar je mogelijkheden voor verbetering bij jezelf ziet. Recruiters houden van mensen die hun kennis willen vergroten.
STARR Methode
Nu je weet dat je beschrijvingen van jezelf moet uitdiepen om er betekenis aan te geven, is het ook goed om te weten hoe je dat dan doet. Een goede manier is de STARR methode te gebruiken bij de beschrijving van je competenties en vaardigheden. STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reactie. Stel dat je in je eerdere baan een duidelijke verbetering hebt doorgevoerd, beschrijf dan de situatie, wat jouw taak was, hoe je actie hebt ondernomen, wat het directe resultaat was en hoe de uiteindelijke lange termijn reactie was voor het bedrijf of de afdeling. Door een paar goede beschrijvingen op deze manier uit te werken, maak je meer indruk dan wanneer je een hele opsomming geeft van de hierboven genoemde holle woorden. Wil je meer weten over competenties en vaardigheden? Lees dan ook ons eerdere blog over dit onderwerp.
Probeer authentiek te zijn, speel met woorden en zeg dingen op een andere manier en leg uit. Het belangrijkste is dat je de waarheid van je woorden kan aantonen. Heb je een portfolio van eerdere opdrachten? Neem hem mee om te laten zien. Geef concrete voorbeelden van je competenties en kwaliteiten door bijvoorbeeld de STARR methode te gebruiken. Daardoor laat je een blijvende indruk achter, waardoor je baankansen stijgen.
Wil je meer weten? Stel hieronder je vraag.