Past een baan in sales bij mij?

Past een baan in sales bij mij?

Is het einde van je opleiding bijna in zich? Of ben je je aan het oriënteren over een vervolgstudie? Sta je op dat punt in je leven waarop je je afvraagt: ‘welke baan past bij mij?’, dan is deze blog interessant voor jou. Je komt te weten welke persoonseigenschappen en vaardigheden van pas komen bij een functie in de sales.

Op zoek naar een leuke baan

Er zijn geluksvogels die van jongs af aan al weten welk beroep ze willen uitoefenen. Ze kiezen de juiste opleiding en rollen vanuit een stageplek in een baan die precies bij hen past. Dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. Als jij je afvraagt ‘Welke baan past bij mij?’, is het van groot belang dat je antwoord gaat geven op de volgende vragen:

  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik?
  • Wat kan ik?

Een baan zoeken is namelijk makkelijker als je inzicht hebt in je persoonlijkheid, je vaardigheden en competenties. Maar je moet zeker ook je wensen, waarden en normen niet vergeten. Sta je niet achter de ethiek van een bedrijf, dan word je daar waarschijnlijk nooit een gelukkige werknemer.

 

Sales manager, ook iets voor jou?

Iemand die door middel van een sales baan een product of een dienst vertegenwoordigt, moet aan flink wat eisen voldoen. De competenties van een sales manager zijn:

  1. Hoogstaande kennis van het product en het bedrijf.
  2. Bereidheid om te blijven leren en te ontwikkelen.
  3. Goede sociale vaardigheden en oprechte interesse wat er speelt bij klanten.
  4. In staat zijn om het vertrouwen van een klant te winnen.
  5. Goede voorbeelden paraat hebben. Storytelling is erg belangrijk in sales.
  6. Kunnen samenwerken met andere afdelingen. Een sales manager is een teamspeler.

In ons artikel “The making of een salestopper” vind je nog meer informatie over hoe je een kei in sales wordt.

 

De taken van de sales manager

Sales managers zijn leidend bij het opstellen van een verkoopplan, waarin de resultaten van de aankomende periode worden vastgelegd. De sales manager coacht het team van verkopers, om te zorgen dat de targets worden gehaald. Hij of zij onderhoudt relaties met klanten en heeft een adviserende rol tijdens het contact met andere afdelingen van het bedrijf. Bovendien zit de sales manager bovenop de nieuwste ontwikkelingen. Hij of zij jaagt op trends en houdt flops in de gaten, zodat het bedrijf goed kan blijven doorgroeien.

 

Wat verdien je gemiddeld?

Voor de functie sales manager, moet je minimaal een HBO denkniveau hebben. Je hebt een flink aantal taken en verantwoordelijkheden en dat zie je af aan je salaris. Een startende sales manager verdient momenteel gemiddeld € 2.500,- bruto per maand. Afhankelijk van opleiding, werkervaring en prestaties, kan dat oplopen tot € 6.500,- bruto per maand. Veel bedrijven werken met een provisie- of bonussysteem, waardoor je verdiensten flink kunnen oplopen.

 

Kortom

Ben jij ambitieus? Heb jij een hoge emotionele en analytische intelligentie en geniet je ervan om jezelf en je omgeving te blijven ontwikkelen? Heb jij het in je om je team te inspireren en ze daardoor naar een hoger niveau te tillen? Ben je betrouwbaar en kun je dit overbrengen aan klanten? Dan is het zeker de moeite waard om onze sales vacatures te bekijken.

Snel contact? Chat met ons.