In de logistieke sector werken in verhouding veel lager- en middelbaar opgeleide werknemers. Ze werken bijvoorbeeld als chauffeur, magazijnmedewerker of inpakker. Relatief genomen zie je weinig management- of staffuncties. Is het dan onmogelijk is om carrière te maken binnen de logistiek? Nee, want omdat de logistieke sector in de lift zit, zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden, óók voor hoger opgeleiden.
Kansen zien in de logistieke sector
Kleine ondernemingen hebben hun logistiek vaak goed in de hand. De bedrijven zijn overzichtelijk, de goederenstromen zijn eenvoudig. Dit heeft als gevolg dat je het net moet treffen om een vacature bij een klein bedrijf voor bijvoorbeeld logistiek teamleider onder ogen te krijgen. Grotere bedrijven, met name de multinationals hebben veel meer doorgroeimogelijkheden voor logistieke toppers. Gezien de complexiteit van de organisatie is het belangrijk om goede personen op management en staffuncties te zetten. Daar liggen dus zeker kansen genoeg om je logistieke ambities op te botvieren.
Uitvoerende start
De meeste logistieke werknemers, of ze nu mbo, hbo of universitair geschoold zijn, starten op een uitvoerende functie. Dat kunnen functies zijn als bijvoorbeeld (assistent) planner, (junior) engineer of teamleider op een distributiecentrum. Als je voldoende ervaring en kwaliteiten hebt opgedaan, kun je doorgroeien naar een leidinggevende positie. Je wordt bijvoorbeeld warehouse manager, of logistiek manager.
Planner
Een planner is een echte coördinator. De planner probeert op tijd te achterhalen wanneer het extra druk zal gaan worden. Denk aan seizoensafname, of drukte door een nieuwe hype. De planner probeert altijd de optimale verhouding tussen werkdruk, kosten, capaciteit en beschikbaarheid van mensen te houden. Het salaris van een startende planner ligt rond de 2000 euro bruto per maand.
Logistiek teamleider
Houd je heel erg van regelen en aanpakken, dan is de functie logistiek teamleider iets wat bij je zou kunnen passen. Als logistiek teamleider ben je een van de belangrijkste schakels tussen het verzenden en ontvangen van goederen van over de hele wereld. De logistiek teamleider heeft vaak een klein team onder zich, waardoor er veel onderling contact is en de lijnen kort zijn. Je maandelijkse bruto salaris zal tussen de 2000 en 3000 euro liggen. Je kunt carrière blijven maken, door je op managementfuncties te gaan richten.
Logistiek manager
Een logistiek manager heeft een helikopterview over alle logistieke processen die te maken hebben met logistiek, transport en distributie. De manager zorgt ervoor dat klanten tevreden zijn over de afgeleverde producten en diensten. Daarbij moet de logistiek manager flexibel kunnen omgaan met tegenslag en veranderingen in de planning. Een logistiek manager heeft een maandsalaris van 4000 tot 7000 euro bruto per maand.
Warehouse manager
Als warehouse manager ben je ervoor verantwoordelijk dat de opslag van goederen voor de klant volgens afspraak verloopt. Daarbij staan efficiëntie en doelmatigheid voorop. De warehouse manager werkt aan de hand van het plan van de engineer. Door warehouse supervisors te coördineren, probeert de manager het plan zo goed mogelijk te laten verlopen. Kwaliteit en doelmatigheid zijn erg belangrijk in deze vakgroep. De warehouse manager verdient gemiddeld tussen de 4000 en 6000 bruto per maand. Dat is 50.000 en 70.000 euro op jaarbasis. Wil je nog meer carrière maken? Dan kun je nog denken aan een functie als supply chain manager of unit manager.
Supply chain manager of unit manager
De supply chain manager is verantwoordelijk voor alle opslag- en distributieroutes. Hij probeert deze routes te optimaliseren, zodat het volledige distributieproces kostenefficiënt blijft. Een ander belangrijk onderdeel van de functieomschrijving is het contact onderhouden met klanten en leveranciers. De unit manager staat meestal een positie hoger dan de warehouse manager of teamleiders. Het functioneren van de supply chain wordt direct gerapporteerd aan de directie. Afhankelijk van de grootte en de complexiteit van het bedrijf, kan een supply chain manager of unit manager tussen de € 4.500,- en 9.000,- bruto per maand verdienen. De doorgroeimogelijkheden binnen de logistieke sector zijn na het behalen van deze functie beperkt, omdat je meestal slechts niveau onder de directie werkt.
Wil je jouw carrière een boost geven? Bekijk dan onze vacatures voor de logistieke sector.