Welke banenkansen zijn er in de logistiek voor hbo’ers?

Welke banenkansen zijn er in de logistiek voor hbo’ers?

Logistiek is dynamiek. Logistiek is een echte uitdaging. De sector vergrijst én logistiek is een blijvertje. Voldoende redenen om te kiezen voor een baan als hbo’er in logistiek. Ligt jouw hart bij de logistieke sector? Of wil je je oriënteren op de verschillende topfuncties binnen de logistiek? Na het lezen van deze blog ben je weer een stuk dichter bij het antwoord of een logistieke carrière bij jou past.

 

Volop werk

Omdat de economie zich weer zo goed als hersteld heeft, zijn er weer volop banenkansen binnen de logistieke sector. E-commerce blijft belangrijk, omdat online winkelen nog altijd stijgt in populariteit. Zowel export als import zijn de laatste jaren toegenomen, waardoor de logistieke sector weer voldoende verdient om extra personeel in dienst te nemen en nieuwe ontwikkelingen door te voeren. Bovendien is de sector al enkele jaren aan het vergrijzen; tijd voor nieuw bloed in deze industrie.

 

Belangrijkste taken van een hbo’er in logistiek

Je bent als logistiek medewerker (mede) verantwoordelijk voor de logistieke afhandeling van alle opdrachten van het bedrijf. Er bestaan logistieke hbo-functies in verschillende werkvelden:

 • Supervisor op gebied van logistics of outbound
 • Transportplanner
 • Customs Consultant
 • Teamleider
 • Supply chain manager
 • Business controller

Logistiek mederwerker - transportlijst controleren

Functieomschrijving

De functieomschrijving van logistiek personeel op wo of hbo niveau is niet mals. Je taken bestaan bijvoorbeeld uit monitoren, plannen en analyseren van de goederenstroom. Het logistieke proces moet steeds gestroomlijnder gaan lopen, zonder dat dit een nadelig effect heeft op de (kosten)efficiëntie. Voorraden moeten zo klein mogelijk blijven, zonder dat er voortdurend ‘mis’ gegrepen wordt.

Een wo of hbo geschoolde logistiek medewerker moet bijvoorbeeld:

 • Voorspellingen kunnen doen van de toekomstige vraag
 • Planningen en doelstellingen kunnen opstellen voor middellange en lange termijn
 • Processen analyseren en optimaliseren
 • Goed zijn in het onderhouden van relaties
 • Ondersteunen van afdelingen die gekoppeld zijn aan logistiek

 

Onmisbare kwaliteiten

Omdat je regelmatig contact met anderen moet onderhouden, is het belangrijk dat je gemakkelijk praat. Je bent afhankelijk van collega’s, maar je moet ook kunnen communiceren met mensen die je misschien nog niet kent. Daarvoor is een zekere mate van diplomatieke vaardigheden niet onbelangrijk. Jij bent als het ware de olie tussen de verschillende schakels, die ervoor zorgt dat alle processen optimaal verlopen. Een baan in de logistiek kan de nodige stress opleveren, daar moet je tegen kunnen. Werknemers in de logistiek zijn probleemoplossers en hebben een pittig doorzettingsvermogen.

 

hbo'er in logistiek - logistieke analyse

Wo of hbo opleidingen Logistiek

Voor de hogere logistieke functies heb je een gedegen opleiding nodig. Innovatie en automatisering zorgen voor een continue ontwikkeling van de totale sector. In logistiek is stilstand écht een achteruitgang. Daarom is het belangrijk dat jij je als werknemer door blijft ontwikkelen, door middel van opleidingen, Masters, logistieke Masterclasses of Post Bachelor opleidingen. De bekendste opleidingen waarmee je een goede logistieke functie kunt bemachtigen zijn:

 • (Technische) Bedrijfskunde
 • Supply Chain Management
 • Operations Management
 • Logistiek Management
 • Logistiek en Economie

 

De salarisverwachting

Als je in een wo of hbo functie start in de logistiek, zul je gemiddeld rond de €1.800,- bruto per maand verdienen. Als je meer werkervaring krijgt, kan dit oplopen tot gemiddeld €2500,- per maand. Hoe groter je verantwoordelijkheden, hoe hoger je maandsalaris. Bij de gemiddelde hbo functie binnen de logistieke sector ligt het minimum maandloon rond de €3.500,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot €5.000,- bruto. De salarisverwachting van logistiek managers ligt tussen de €4.000,- en €7.500,- bruto per maand.

Hier kun je zien welke logistieke vacatures wij op dit moment hebben.

Snel contact? Chat met ons.