Logistiek is dynamiek. Logistiek is een uitdaging. Én logistiek is een blijvertje. Voldoende redenen om te willen kiezen voor een baan als logistiek medewerker. Ligt jouw hart bij de logistieke sector? Of wil je je oriënteren op de taken van een logistiek medewerker? Na het lezen van deze blog ben je weer een stuk dichter bij het antwoord of een logistieke carrière bij je past.
Belangrijkste taken van een logistiek medewerker
Op de vraag ‘Wat doet een logistiek medewerker?’ is geen kort antwoord mogelijk. Je bent als logistiek medewerker namelijk (mede) verantwoordelijk voor de logistieke afhandeling van alle opdrachten van het bedrijf. Je werk kan uit veel verschillende elementen bestaan:
- Opmaken van vrachtdossiers en transportdocumenten
- Inplannen van transporten
- Onderhouden van contacten met klanten, leveranciers en douanebeambten
- Controleren van gemaakte afspraken wat betreft bijvoorbeeld leveringstijden
- Verzorgen van het lossen van de vracht, orderverzameling en het inpakken van bestellingen
- Inventariseren en beheren van de voorraad
De taken zijn deels administratief, maar het contact met andere mensen en afdelingen omvat een groot deel van je dagelijkse werk. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf waarvoor je werkt, word je op alle werkterreinen ingezet. Je bent een belangrijke spil in het logistieke proces.
Functieomschrijving
Omdat je regelmatig met mensen om moet gaan, is het belangrijk dat je gemakkelijk praat. Je bent afhankelijk van collega’s, maar je moet ook contact opnemen met mensen die je misschien nog niet kent. Daarvoor zijn diplomatieke vaardigheden niet onbelangrijk. Jij bent als het ware de olie tussen de verschillende schakels, die ervoor zorgt dat alle bestellingen op tijd geleverd worden. Deze afhankelijkheid kan de nodige stress opleveren, daar moet je tegen kunnen. Een logistiek medewerker is een probleemoplosser en heeft doorzettingsvermogen. Het merendeel van de logistieke afdelingen werkt in ploegendiensten, zeker bij de grotere bedrijven. Het is meestal niet nodig om ’s nachts te werken. In het kort ben je:
- Gericht op de klant
- Een probleemoplosser
- Stressbestendig
- Een organisatietalent
De functieomschrijving van de logistiek medewerker is duidelijk: je hebt het in je, of je hebt het helemaal niet.
Opleidingsmogelijkheden
Om te kunnen doen wat een logistiek medewerker doet, heb je in principe een opleiding nodig. Innovatie en automatisering zorgen voor een continue ontwikkeling van de totale sector. Binnen de logistieke is stilstand écht achteruitgang. Logistieke processen en Supply Chain Management moeten steeds efficiënter. Doordat het aandeel online winkelen nog steeds stijgt, ziet de toekomst er voor logistiek medewerkers bijzonder goed uit.
De logistieke sector kent banen op verschillende opleidingsniveaus, elk met passende verantwoordelijkheden. Op mbo niveau kun je bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding Logistiek Medewerker. Je kunt doorgroeien tot logistiek supervisor, vestigingsmanager of bijvoorbeeld logistiek teamleider.
Op hbo niveau kun je bijvoorbeeld de opleidingen ‘Logistiek en Economie’, of ‘Logistics Engeneering’ (Logistiek en technische vervoerskunde) volgen. De Master’ Production en Supply Chain Management’ is een van de meest populaire masters van het moment. Ook NIMA en NEMAS hebben logistieke (deel)opleidingen om je carrière een boost te geven.
Wil je weten op welke logistieke vacatures je kunt solliciteren? Kijk dan snel hier.