Kun je wat vertellen over je ervaring? Waarom solliciteer je bij ons? Wat zijn je goede en slechte eigenschappen? Sommige vragen komen zo goed als altijd in een sollicitatiegesprek terug. Deze vragen zijn prima voor te bereiden. Bovendien kun je de antwoorden vaak zo goed als gelijk houden, ondanks dat je op verschillende functies solliciteert. Een ervaren ondervrager stelt ook altijd een aantal moeilijke vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Welke moeilijke vragen kun je bijvoorbeeld verwachten? Coulant zocht het voor je uit en geeft meteen een passende reactie.
Vraag 1: Vind je jezelf niet te jong / te oud / te (on)ervaren voor deze baan?
Afhankelijk van je situatie, moet je deze vraag anders beantwoorden. Ben je jong en misschien nog onervaren, geef dan aan dat je lange tijd inzetbaar bent en je goed kan aanpassen aan de wensen van de werknemer. De werkgever kan je het werk aanleren zoals het voor het bedrijf prettig is.
Oudere mensen kunnen zichzelf aanprijzen door hun ervaring te benoemen. De inwerktijd zal een stuk korter zijn. Oudere werknemers zijn minder gemakkelijk van hun stuk te brengen, hebben vaak meer verantwoordelijkheidsgevoel en hebben meer mensenkennis. Bij oudere mensen of ervaren sollicitanten zijn bedrijven bang voor verveling, zeker bij functies voor starters. Als je kan laten zien dat jij plezier denkt te gaan beleven aan het aangeboden werk, dan kun je deze angst snel weghalen.
De vraag wordt soms op net iets andere manieren gesteld, maar heeft dezelfde lading. Denk aan: ‘Wat maakt jou nou geschikt voor onze functie?’
Vraag 2: Wat kun je over je thuissituatie vertellen?
Deze vraag is voor werknemers een manier om te achterhalen of ze snel problemen kunnen verwachten wat betreft verzuim, kinderwens, verhuizingen en andere zaken die voor de werkgever ongunstig kunnen uitpakken. In principe heeft een werkgever geen recht om hiernaar te vragen. Bedenk daarom vooraf wat je kwijt wil over je privéleven en laat je niet verleiden tot meer uitspraken.
Vraag 3: Waarom ben je zo lang werkloos geweest?
Zeker in deze tijd is het heel normaal dat je langere tijd nodig hebt om een nieuwe baan te vinden. Je hoeft je daar dus ook niet voor te schamen. Benadruk alle positieve dingen die je in de tijd zonder baan hebt gedaan. Denk aan opleidingen, vrijwilligerswerk, zorg voor kinderen, een partner of een ouder. Laat zien dat je niet alleen maar achterover hebt gehangen en televisie hebt gekeken. Actieve mensen vinden sneller nieuw werk, dan passieve bankzitters.
Vraag 4: Hoe is je gezondheid?
Zeker banen in de fysieke sectoren zijn vooral op zoek naar gezonde en sterke mensen. Maar een werkgever mag je hier nooit direct naar vragen. Je mag dan ook met een gerust hart zeggen dat je hier geen antwoord op wenst te geven. Je kunt hem luchtig afhandelen door aan te geven dat je niet op gesprek zou komen als je vooraf al dacht dat je de baan niet aan kon. Wat je ook zegt, hou het kort en vertel alleen positieve aspecten.
Vraag 5: Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Met het antwoord op deze vraag laat je je ambitie zien. Of deze past bij het bedrijf en de vacature, moet je zelf inschatten. Zoeken ze iemand in de bediening? Weinig kans dat je je daarin veel gaat ontwikkelen. Als dat wel je wens is, moet je je afvragen of de baan echt goed bij je past. Zijn ze op zoek naar een leerling of junior, dan is de kans juist groot dat het bedrijf van je wil je dat je jezelf gaat ontwikkelen en kunnen je toekomstplannen een stuk ambitieuzer zijn.
Vraag 6: Hoe denken je collega’s over je?
Zeker als je in teamverband moet gaan werken, is het voor werkgevers erg belangrijk om een inschatting te maken over je collegialiteit. Vind je het leuk om met anderen te werken? Kom je afspraken na? Ben je behulpzaam of laat je het zware werk liever aan je collega’s over? Wat deze vraag moeilijk maakt, is dat je niet al te positief kan zijn, dat is niet geloofwaardig. Je moet zelf inschatten hoe de werksfeer is in het bedrijf waar je solliciteert en daar je antwoord een beetje op afstemmen. ‘Gemakkelijk in de omgang en behulpzaam’ is een persoonsbeschrijving die veel werkgevers graag willen horen.
Wil je meer weten over moeilijke sollicitatievragen? Stel hieronder je vraag.