The making of een salestopper

The making of een salestopper

Of je nou de nieuwste hippe schoen verkoopt, een ingewikkelde verzekering probeert te slijten of een startup moet pitchen aan een groep investeerders: alles draait om de kennis, uitstraling en het enthousiasme van de verkoper. Maar wat nou als je dit niet allemaal van nature bezit? Niet getreurd; goede verkopers worden niet zo geboren, ze ontwikkelen zich zo. Wat moet zo’n absolute salestopper in huis hebben?

 

salestopper Coulant

Wees respectvol en luister goed

De klant is koning. Dit bekende principe geldt voor alle soorten salesfuncties. Behandel je (potentiële) klanten met veel respect en geef ze het gevoel dat zij er te doen. Investeer tijd in je klanten en zorg ervoor dat je als verkoper altijd de tijd hebt. Respecteer de wensen van de klant en blijf hier goed naar luisteren. Spreken is zilver en zwijgen is goud, zeker als verkoper. Goed luisteren helpt je de behoefte van de klant te bepalen en daarop te kunnen inspelen.

 

Neem initiatief  

Een echte salestopper wacht niet tot een ander hem of haar vertelt hoe en wat te doen. Een sales topper gaat er zelf op uit en houdt het heft in eigen handen, blijft vragen stellen en is zelfstandig. Als er iets gedaan moet worden of verkocht dan gaat hetzelfde op. Een goede verkoper doet er alles aan om een product of dienst te verkopen. Sta achter wat je verkoopt en weet hoe het werkt. Affiniteit met wat je verkoopt kan je als verkoper enorm helpen.

 

Blijf positief

Wanneer je als verkoper een periode minder verkoopt, is optimistisch blijven soms moeilijk. Toch is positiviteit de sleutel naar het succes. Want met wie ga je als klant liever in zee; een chagrijnige en gefrustreerde verkoper of met zijn of haar positieve en enthousiaste collega? Het antwoord is duidelijk. Een positieve benadering van je werk in de sales is van groot belang. Als verkoper bepaal jij vaak de toon van een verkoopgesprek. Zorg er dus voor dat deze altijd prettig is. Ook als je je een dagje minder goed voelt, neem dit niet mee naar je werk.

 

Sta open voor feedback

Ervaring als verkoper kan je helpen, maar minstens zo belangrijk is het openstaan voor feedback en kritiek. Zorg ervoor dat je leergierig bent en jezelf constant wilt verbeteren. Goede verkopers onderscheiden zich juist door altijd te willen blijven groeien. Hou je ogen open voor tips van je baas of collega’s en ga ervan uit dat je als salestopper nooit bent uitgeleerd.

 

Passie

Een absolute salesstopper houdt van wat hij of zij doet. Als je als verkoper niet met plezier naar je werk gaat, ga dan bij jezelf te raden. Als je een passie hebt voor je werk en de diensten of producten die je aanbiedt, is de kans groter dat potentiële klanten deze passie overnemen. Een absolute salestopper laat zich door passie drijven en draagt dit uit naar zijn omgeving.

 

Wil jij zelf uitgroeien tot een absolute salestopper? Hier vind je passende vacatures.

Snel contact? Chat met ons.