Succes achter een goed sollicitatiegesprek
Na tal van brieven, is het je gelukt om een uitnodiging te krijgen voor een sollicitatiegesprek. Super goed gedaan, maar hoe nu verder? Hoe zorg je ervoor dat je goed voor de dag komt, geen blunders maakt, maar juist een onuitwisbare positieve indruk achter laat op de interviewer? Met deze onderstaande checklist, krijg je een steuntje in de rug, om geen fouten te maken tijdens de zenuwslopende kennismaking met je potentiële nieuwe werkgever.
Een goede voorbereiding is essentieel
Het is vaak al even geleden dat je je sollicitatiebrief hebt geschreven. De tekst uit de vacature is ondertussen weggezakt. Belangrijk is dat je deze voordat je in gesprek gaat, goed in je hoofd hebt zitten. Je kan de kernwoorden uit de vacature prima gebruiken om jouw pluspunten te beschrijven. Zorg ook dat je meer weet over de achtergrond van het bedrijf en de interviewer. Daarmee laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent in de functie. Op tijd komen is ook een onderdeel van een goede voorbereiding. Zorg dat je de weg weet en dat je vervoer goed geregeld is. Als je te laat komt, moet je van hele goede huize komen om nog te imponeren.
Zorg dat je jezelf goed presenteert
Jezelf goed presenteren doe je in eerste instantie door op tijd te arriveren en goed verzorgd voor de dag te komen. Bij je presentatie hoort ook dat je een goede elevator pitch hebt voorbereid. Een elevator pitch is een korte beschrijving van jou als persoon, je kwaliteiten en de meerwaarde die je kan hebben voor het bedrijf. Het is ook goed om een portfolio van je werk samen te stellen, zodat je wat tastbaars kan laten zien aan de interviewer.
Stel vragen op
Er zijn veel vragen die standaard in sollicitatiegesprekken terug komen. Dat zijn vragen om jezelf te beschrijven, welke kwaliteiten je bezit, wat je zwaktes zijn en wat collega’s over jou zouden zeggen. Je kan vooraf al goede antwoorden bedenken op deze vragen, met aansluitende praktijkvoorbeelden om aan te tonen dat je écht goed bent in bepaalde zaken. Maar het is ook belangrijk om zelf vragen te stellen. Daarmee toon je interesse en laat je zien dat je goed hebt nagedacht over de functie.
Let op je houding
Ga ervan uit dat je de gehele tijd beoordeeld wordt. Vanaf het moment dat je binnenkomt, totdat je de deur weer achter je hebt dichtgetrokken. Let de gehele tijd dat je binnen bent op je houding en je gedrag. Wees beleefd tegen de secretaresse, zit niet onderuitgezakt te wachten, loop rechtop en geef een stevige (en bij voorkeur droge) handdruk. En zorg dat je ontspannen overkomt. Maak oogcontact en lach regelmatig, op passende momenten. Als jij positief bent, zal de ander eerder positief over je denken. Daardoor valt de herinnering aan je sollicitatie beter uit. Small talk over het pand, het bedrijf, het weer of iets anders, breekt het ijs tussen jou en de secretaresse of de interviewer. Het maakt dat je relaxter aan het gesprek begint.
Wil je meer tips om een goede sollicitatie neer te zetten? We stelden eerder al een lijst op met do’s and don’ts voor tijdens je sollicitatiegesprek. Solliciteren blijft spannend, maar dat vinden de andere kandidaten ook. Bedenk maar, hoe vaker je kan oefenen, hoe beter je er in wordt. Op den duur hengel je die wereldbaan met gemak binnen.
Wil je meer weten over een sollicitatiegesprek? Stel hieronder je vraag!