Starter in sales: wat is je kans op een goede baan?

Starter in sales: wat is je kans op een goede baan?

Heb jij interesse in een baan in de sales? Wil je weten of jij een goede verkoper of sales manager bent? Coulant geeft je een overzicht van kwaliteiten die je moet hebben, van de opleidingen die je kunt volgen én van je carrièrekansen.

Heb jij een karakter voor sales?

Een goede sales man of vrouw, moet aan een heel aantal eisen voldoen. Met alleen de kennis die je over het product hebt, kom je er niet. Verstand van zaken is natuurlijk belangrijk, maar bij overtuigende sales komt nog veel meer kijken. Een goede verkoper beschikt over:

Een vlotte babbel. Je moet de juiste verkooptechnieken weten en kunnen improviseren tijdens salesgesprekken.

Een flinke dosis mensenkennis. Iedereen is anders, je moet kunnen inschatten hoe je de persoon voor je het beste kunt benaderen. Hou je het formeel, of liever joviaal? Het kan je verkoop maken of breken. Empathie, of inlevingsgevoel zijn onmisbaar. Je moet mee kunnen denken met de klant.

Passie voor het vak en het product dat je verkoopt. Als jij vindt dat je een slecht product verkoopt, kun je andere niet overtuigen dat ze het nodig hebben.

Resultaatgericht Een goede verkoper is niet alleen enthousiast, maar wil ook goede verkoopcijfers halen.

Doorzettingsvermogen. Je hebt soms flinke overtuigingskracht nodig om je klant over de streep te trekken.

De kracht om oplossingen te bedenken. Elke klant komt met een persoonlijk verhaal waar hij een oplossing voor zoekt. Daarom moet je een bepaalde creativiteit hebben om hier een acceptabele oplossing voor te vinden.

Het besef dat genoeg ook echt genoeg is. Je moet niet over lijken willen gaan om je product te verkopen. Jij bent er verantwoordelijk voor dat je klant een passend product koopt. Sluit jouw product niet goed aan bij de wensen van de klant, moet je dit eerlijk kunnen zeggen. Daarmee behoudt jij je goede naam en bouw je aan een vertrouwensband die op de lange termijn veel meer waard is, dan die ene verkoop op dat moment.

 

karakter

Sales opleidingen

De gemiddelde opleiding voor een beroep in de salesbranche duurt 1 tot 4 jaar. Afhankelijk van je niveau kun je bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding Aankomend verkoper, Eerste verkoper, Junior Accountmanager of Commercieel Medewerker. Hier zijn nog heel veel variaties op. Je kunt kiezen voor een soort werkend-leren traject, of voor een reguliere opleiding via een scholengemeenschap.

Wil je hierna verder leren, dan zijn er verschillende Hbo-programma’s waar je je voor kunt inschrijven. Voorbeelden hiervan zijn HBO Marketing en Sales, Commerciële economie en (International) Business Management.

Startersfuncties in Sales

Als je je MBO diploma in je zak hebt, kun je op zoek gaan naar een baan. Er zijn veel verschillende functietermen, die qua inhoud sterk overeen komen. De meeste banen in sales vallen in de volgende categorie.

  • Productspecialist, verkoopspecialist, verkoopadviseur, Junior Sales Representative.
  • Commercieel medewerker.
  • Medewerker Customer Service.
  • Junior Vertegenwoordiger.
  • (Service) Merchandiser.
  • Junior Accountmanager.

Doorgroeimogelijkheden in sales

Als je eenmaal bij een bedrijf binnen bent, zijn er meestal intern nog mogelijkheden om verder te groeien. Werkgevers zijn verplicht om je scholingsmogelijkheden aan te bieden, die bij jou wensen en je functie passen. Dat betekent dat je van junior Sales Representative of Junior Accountmanager kunt doorgroeien naar Senior Sales Representative of Senior Accountmanager. Een andere goede functie is bijvoorbeeld Sales Director, waarbij je leiding geeft aan een sales en marketingafdeling. Of je kunt solliciteren op een Sales Executive of Sales Manager functie. En zo zijn er nog tal van voorbeelden te bedenken.

Zoals je ziet heeft Sales meer dan voldoende mogelijkheden voor een glansrijke carrière. Aan jou de taak om jezelf te verkopen tijdens een sollicitatiegesprek.

 

Snel contact? Chat met ons.