Starter? De logistieke sector schreeuwt om jou!

Starter? De logistieke sector schreeuwt om jou!

Logistiek heeft de toekomst. Logistiek is een zeer innovatieve en dynamische sector, onderhevig aan elkaar snel opvolgende ontwikkelingen en veranderingen. Dit biedt diverse mogelijkheden en kansen voor starters en pas afgestudeerden op allerlei niveaus en werkplekken. Van grote bedrijven tot overheidsinstellingen en van internationale producenten tot lokale organisaties. Wat maakt werken in de logistieke sector voor pas afgestudeerden of starters zo aantrekkelijk?

 

starter logistiek Coulant

 

Altijd voorop in innovatie

Logistiek is op efficiënte wijze de juiste producten en hoeveelheden op de juiste plaats krijgen. Dat klinkt simpel, maar is een enorme taak. Want in een tijdperk waarin veranderingen snel gaan en logistieke bedrijven niet kunnen achterblijven, is jong talent hard nodig. Bart Bakker is sinds september 2016 assistent logistiek teammanager bij het BCC-distributiecentrum op Schiphol, een bedrijf dat constant op zoek is naar logistiek talent. “Outbound webshop, fysieke filialen en home delivery-tak, we doen van alles wat,” zegt Bart. “Logistiek is mij met de paplepel ingegoten, ik vind de dynamiek heel mooi.”

Als pas afgestudeerde sta je midden in het leven en ben je goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. “Logistiek heeft raakvlakken met alle processen, in de volle breedte noemen we dat tegenwoordig de supply chain.” Juist dat is wat bedrijven of organisaties nodig hebben in de verbetering en modernisering van hun logistieke processen. Of het nou gaat om het verbeteren van de supply chain, implementeren van nieuwe technologie op het gebied van item- of voorraadpicking of de algehele digitalisering van de logistieke sector: de dynamische logistiek sector is constant in verandering. Dat is nou precies waar de kansen voor aankomende logistici liggen. “Binnen de logistiek zie je dat wat op het oog onlogisch lijkt, heel logisch kan zijn. Dat is de uitdaging,” aldus Bart Bakker. “Van administratieve en fysieke goederenstroom tot verkoop, het is maar net waar je in de supply chain gaat zitten en met wat voor een mensen je te maken krijgt. Logistiek is zo ontzettend divers.”

QUOTE: “Binnen de logistiek zie je dat wat op het oog onlogisch lijkt heel kan logisch zijn.”

E-commerce

Het aantal internetgebruikers dat online producten of diensten koopt neemt nog steeds toe. Vanuit logistiek oogpunt geeft dit volop mogelijkheden. Bij alle online orders die worden gedaan komt een logistiek proces kijken. Juist hier valt nog te winnen voor logistici en E-commerce bedrijven op het gebied van compacter werken en meer output. “De consument bepaalt onze business, wij hebben pieken in een jaar; Kerst, Sinterklaas, Black Friday en wanneer het Nederlands Elftal goed presteert. Dan is het super druk en echt overleven.”

Logistiek binnen de online retail is meer dan het ‘gebaande pad’, producten van a naar b brengen. Het is een versnellend proces waarbij je voorraden optimaal scherp kan houden. Voor starters of pas afgestudeerden betekent dat nieuwe manieren van dienst verlenen. Door de grote hoeveelheid online data weten we meer over klanten, wat kan bijdragen aan een beter logistiek proces.

QUOTE: “De consument bepaalt onze business.”

Verankerde cultuur en procesvernieuwing

Lang niet overal wordt binnen de logistiek al gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën of laatste online data. In een aantal (logistieke) bedrijven is sprake van een verankerde cultuur. Tal van bedrijven voert al vele decennia lang precies dezelfde processen uit, zonder veel oog te hebben voor trends op het gebied van innovatie en automatisering. Daartegenover staat een groep bedrijven en organisaties die zich op logistiek gebied blijft vernieuwen. Van gemechaniseerd orderverzamelen tot het minimaliseren van onnodige handelingen: de kansen voor een jonge logistieke professionals zijn talrijk.

Hoewel de elektronicaketen met zijn tijd meegaat, merkt Bart Bakker dat er een cultuurverschil is tussen de oudere generatie logistici en de nieuwere garde. “De wat oudere medewerkers zijn vaak sceptisch over bijvoorbeeld de webshop en online bestellen. Jongeren hebben dit meer meegekregen en gaan hier makkelijker mee om. Wat we vergeten is dat Wehkamp en Kijkshop al jarenlang werken via het principe en het onvermijdelijk is.”

 

Volop groeimogelijkheden

Als starter of pas afgestudeerde sta je in de logistiek voor een carrière waarin de mogelijkheden om door te groeien talrijk zijn. Niet alleen is er in de sector veel vraag naar jong talent met visie. Vergrijzing in de sector zorgt voor versnelde doorstroommogelijkheden voor zowel mbo’ers als hbo’ers. “Bij BCC zoeken wij naar een mix van pas afgestudeerden en ervaren mensen. Ook ik leer van iemand die net is afgestudeerd.” Niet verwonderlijk dus dat er bedrijven zijn die logistieke starters of pas afgestudeerden de mogelijkheid bieden zich al werkend verder te ontplooien. “Een van mijn collega’s is een teammanager in opleiding en volgt een door het bedrijf betaalde opleiding,” ligt de assistent-teammanager toe.
Door de enorme dynamiek en de grote mate van innovatie zit je in de logistiek nooit stil. Als logisticus doe je niet alleen veel ervaring op in de praktijk, Learning on the job zorgt ervoor dat je blijft bijleren.

Coulant heeft haar eigen, op maat gemaakte ‘learning on the job’-programma: CareerPlanner. CareerPlanner is een werk-leertraject voor medewerkers die 4 tot 8 jaar op mbo-niveau aan het werk zijn in de logistieke sector en klaar zijn voor de volgende stap in hun carrière. Met CareerPlanner wordt een medewerker voorbereid op een vaste baan op hbo-uitvoerend niveau, zoals planner, teamleider logistiek, voorraadbeheerder of declarant.

Binnen de logistiek ben je nooit uitgeleerd. Dat maakt de sector zo aantrekkelijk en interessant, zeker voor jonge starters of bevlogen pas afgestudeerden.

Lees hier meer over CareerPlanner

Snel contact? Chat met ons.