Vage termen tijdens sollicitatiegesprekken

Vage termen tijdens sollicitatiegesprekken

“Ik zoek een nieuwe uitdaging in een dynamische omgeving met gezellige collega’s, een fijne werkplek en een goede werkgever!  Heb jij een leuke baan voor mij die aansluit bij mijn wensen?”

Vage termen

Er wordt de laatste tijd veel geschreven over vage termen bij vacatureteksten. Sollicitanten gebruiken ook regelmatig vage termen tijdens sollicitatiegesprekken om aan te geven wat ze zoeken in een baan.

 

“Waar bestaat je uitdaging uit?”

“Wat wil je concreet gaan doen?”

“Wat heb jij nodig om je fijn te voelen op een werkplek?”

“Wanneer is een werkgever goed voor jou?”

 

Dit zijn voor sollicitanten lastige vragen om te beantwoorden. Loopbaangesprekken met recruiters en sollicitatiegesprekken ondersteunen kandidaten met het concretiseren van hun antwoorden. Je kunt thuis alvast zelf aan de slag en op papier bovengenoemde vragen beantwoorden. Vraag ook eens aan mensen in je omgeving wat zij bij je vinden passen en waarom.

Een voorbeeldvraag

Als je als recruiter de vraag stelt: “Welke vier uitvoerende werkzaamheden wil je graag terug zien komen in een volgende baan?” Dan antwoorden kandidaten vaak in de trant van een uitdaging, contact met mensen, dynamische omgeving etc. Ze benoemen eerder hoe de omgeving moet zijn, dan de werkzaamheden. Wanneer je als kandidaat aandacht schenkt aan het concretiseren van wat je nu daadwerkelijk wil doen, dan wordt het makkelijker om een passende baan te vinden. Dus welke uitvoerende werkzaamheden geven jou energie? En wat soms ook nog helpt, wat absoluut niet?

 

Oefenen

Je kan dit onderwerp vergelijken met het hebben van een relatie en de vraag waarom je samen bent met deze partner. Een veel gehoord antwoord is dan, omdat het goed voelt en we de juiste klik hebben. Maar… wat maakt dat je je goed voelt? Omdat er lekker voor je wordt gekookt? Of interesses die je samen deelt? Wil je oefenen met het concretiseren van je antwoorden? Dan kun je vanavond al aan de slag met je partner

Passende baan

De vele mogelijkheden maken het niet altijd makkelijk om te kiezen. Of om je wensen te concretiseren. Je moet deuren sluiten en dat vinden kandidaten nog wel eens lastig. Maar wanneer je een deur sluit, gaat er ergens anders een nieuwe open. Hoe gedetailleerder je omschrijft wat je wil in een volgende baan – zowel werkinhoudelijk als de randvoorwaarden – hoe groter de kans dat je een baan vindt die passend is. Je kan dan ook je LinkedIn profiel zodanig aanpassen dat het voor je gaat werken. Als je werk zoekt, benoem dan concreet wat je wil.

 

Tijdens je zoektocht word je geconfronteerd met nieuwe keuzes. Zeker nu de arbeidsmarkt weer aantrekt en je als sollicitant meer keuzes en meer verleiding hebt. Misschien ben je niet eens op zoek en krijg je wel regelmatig aanbiedingen. Hoe kun je nu bij jezelf blijven? En hoe kun je meer de regie houden over je eigen carrière?

 

Volgende blog

Mijn volgende blog is “EERSTE HULP BIJ HET VINDEN VAN EEN NIEUWE BAAN”.  Dit kan je helpen om gerichter te zoeken en te kiezen welke aanbiedingen wel of juist niet belangrijk zijn om op in te gaan. Je kan dan duidelijker aangeven bij je volgende werkgever en arbeidsbemiddelaars wat je wil. Hiermee vergroot je de kans op het vinden van een passende baan die jouw werkgeluk bevordert.  

Carrière via Coulant

Ambieer jij een carrière in de sales of logisitiek als HBO/WO professional? Bij Coulant zit je gebeiteld. Een familiebedrijf met al 25 jaar ervaring in Werving & Selectie en Detachering. Wij kennen de markt als onze broekzak. Interessante opdrachtgevers, mooie vacatures en kandidaten om trots op te zijn. Het echte werk. Om dat mogelijk te maken hebben we veel in huis en dat delen we graag met je. Samen maken wij van jouw loopbaan een carrière. Lees meer over de werkwijze van Coulant of over ervaringen van andere kandidaten.

 

 

Snel contact? Chat met ons.