Sollicitatiegesprek Supply Chain? Zo bereid je je voor!

Sollicitatiegesprek Supply Chain? Zo bereid je je voor!

Het is zover: je mag solliciteren op een supply chain functie. Die topbaan in de logistiek lijkt voor jou binnen handbereik. Maar hoe zorg je dat je optimaal voorbereid bent op zo’n belangrijk gesprek?

Ken het bedrijf

Het ligt voor de hand, maar weet bij wat voor een (logistiek) bedrijf je op gesprek gaat. Doe research, zodat je weet waar het bedrijf voor staat. Bezoek de website van het bedrijf, bekijk welke logistieke processen er worden uitgevoerd. Zoekwoorden als “logistiek” of “supply chain” kunnen je hierbij helpen. Door voorkennis van het bedrijf te hebben ga je goed voorbereid en met zelfvertrouwen je gesprek in.

Weet wat ervan je verwacht wordt

Zorg ervoor dat je weet wat je (wellicht) toekomstige werkgever van je verwacht. Wat voor een kennis, houding, ervaringen en taken komen er kijken bij de supply chain functie. Wanneer je via een supply chain recruiter bij de vacature terecht kwam, vraag deze recruiter dan naar goede informatie over wat het bedrijf precies zoekt.

 

Bereid je voor op mogelijke vragen

Een reden dat sollicitatiegesprekken soms spannend zijn, is omdat er verrassende vragen gesteld kunnen worden. Vooral die lastige vraag waar je net niet op gerekend had; daar zit je dan met je mond vol tanden. Laat je niet verrassen. Oefen en bedenk van tevoren een aantal vragen die bij een supply chain sollicitatie de revue kunnen passeren. Voorbeelden van vragen (en antwoorden) kun je vinden op Slideshare.net: Top 10 Supply Chain questions with answers.

Voorbeelden van vragen die regelmatig voorbij komen:

  • Vertel me over een moment waarop je een conflict had met je baas of een teamlid en hoe ben je ermee omgegaan?
  • Wat is het verschil tussen logistiek en transport?
  • Waar zie jij jezelf over vijf jaar?


Wees niet verrast door persoonlijke vragen

Een hedendaags sollicitatiegesprek gaat vaak verder dan vragen over “je goede- en slechte kanten”. Persoonlijke vragen zijn steeds gebruikelijker. Door persoonlijke vragen te stellen bij een sollicitatiegesprek hoopt een werkgever jou beter te leren kennen. Hoewel je deze vragen natuurlijk kunt voorbereiden, is het vooral belangrijk dat je jezelf bent en je authenticiteit bewaard. Voorbeelden van persoonlijke vragen die je kunt krijgen zijn:

  • Hoe zou jouw beste vriend of vriendin jou beschrijven?
  • Wat is de moeilijkste beslissing die je in je leven hebt moeten nemen?
  • Vertel eens iets over jezelf dat niet op jouw cv staat.

 

Laat merken dat je een harde werker bent

Werken binnen de supply chain en logistiek is gevarieerd en kan veeleisend zijn. Vaak gaat niet om ‘9 tot 5’ banen. Dat wil zeggen dat er door werkgevers veel verwacht wordt van jou als toekomstig supply chain werknemer of manager. Een logistiek bedrijf moet kunnen vertrouwen op jouw inzet. Laat daarom merken dat je een harde werker bent, bijvoorbeeld door hier voorbeelden van te geven uit vorige banen.

  

Oefen je sollicitatie

Vergeet niet: oefenen, oefenen, oefenen!

Wanneer je straks solliciteert op die mooie supply chain functie, hou dan in je achterhoofd dat een goede voorbereiding het halve werk is. Ken het bedrijf waar je wilt werken, weet welke verwachtingen er zijn en bereid je voor op moeilijke (persoonlijke) vragen. Wees jezelf en straal vertrouwen uit. Dan is die mooie baan in de logistiek binnen handbereik. Succes!

 

Meer weten over werken in de logistiek? Neem dan contact met ons op of kijk bij onze vacatures.

Snel contact? Chat met ons.