September valt vroeg dit jaar

September valt vroeg dit jaar

September lijkt weliswaar nog ver weg en is dichterbij dan je misschien wel denkt. Heb je voldoende vooruit gekeken om je formatie op orde te hebben? Of laat je je dit jaar weer overvallen door vakanties van medewerkers, sollicitanten en lange sollicitatietrajecten. Het is het nú al september.

De juiste formatie

Voor veel logistieke organisaties is het najaar nog steeds dé tijd waarin de drukke periode zich concentreert. Het hebben van de juiste formatie van logistieke professionals in de periode na de zomervakantieperiode is van cruciaal belang voor het behoud van een efficiënte logistieke werking. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het zorgvuldig plannen en beheren van de formatie essentieel is om operationele verstoringen te minimaliseren en optimale prestaties te garanderen.

Regeren is vooruit kijken

Een eerste stap in het beheer van de formatie is het voorspellen van de personeelsbehoefte in de drukke najaarsperiode. Wetenschappelijke methoden zoals workload-analyse en capaciteitsplanning kunnen helpen bij het identificeren van kritieke functies en het bepalen van het benodigde aantal medewerkers.

Door historische gegevens en voorspellingsmodellen te gebruiken, kunnen organisaties een accuraat beeld krijgen van de vereiste formatie na de zomerperiode. De methodes die tot voor kort veelvuldig werden gebruikt, waren doorgaans berust op verouderde systemen en matige planningen.

Het overzichtelijk hebben van je strategisch personeelsbeheer is eveneens essentieel om de juiste formatie te waarborgen. Dit vraagt van de (lijn)manager het tijdig identificeren van mogelijke vacatures en voor de afdelingen HR of recruitment tijdig starten met werven van geschikte kandidaten. Wetenschappelijk onderzoek benadrukt het belang van gestructureerde wervingsprocessen, waarbij diverse kanalen worden gebruikt om getalenteerde logistieke of supply chain professionals aan te trekken.

Overzicht en communicatie

Effectieve interne communicatie is een cruciale factor bij het beheer van de formatie na de vakantieperiode. Het delen van informatie over veranderingen in de formatie, nieuwe procedures en verwachtingen bevordert duidelijkheid en betrokkenheid binnen het team. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt regelmatige teamvergaderingen, open communicatiekanalen en het stimuleren van feedback als middelen om samenwerking en productiviteit te verbeteren.

Het hebben van de juiste formatie van supply chain professionals na de zomerperiode is van vitaal belang voor een efficiënte logistieke werking. Door gebruik te maken van wetenschappelijke methoden voor personeelsplanning, het implementeren van strategisch personeelsbeheer en het bevorderen van effectieve interne communicatie, kunnen logistieke organisaties de impact van personeelstekorten minimaliseren en hun operationele efficiëntie handhaven.

Zorgeloos op vakantie?

In conclusie benadrukt wetenschappelijk onderzoek de noodzaak van een strategische benadering bij het optimaliseren van de formatie van logistieke professionals na de vakantieperiode. Met het oog op personeelsschaarste, lang(er) durende wervingstrajecten, een verwachte opzegperiode en vakantieplannen kan je met recht concluderen dat het in juni al september is. Zorg dat je nu al inzicht hebt in je formatie en acteer tijdig naar je behoefte. Dan heb je pas écht een zorgeloze vakantie.

Snel contact? Chat met ons.