Werken als sales manager: werkzaamheden en competenties

Werken als sales manager: werkzaamheden en competenties

Ben jij een echte commerciële denker, heb je minimaal HBO werk- en denkniveau én word je niet bang van uitdagende targets? Dan is het beroep van sales manager echt iets voor jou. De werkzaamheden van een sales manager variëren per bedrijf. Bij kleinere bedrijven is de sales manager zowel verantwoordelijk voor de uitvoerende sales kant, als de analytische kant van sales. Bij grotere bedrijven heeft de sales manager vaak meer leidinggevende en sturende taken.

Het takenpakket

Gemiddeld genomen heeft de sales manager van een groot bedrijf de volgende taken:

 • Het bewaken van de commerciële koers van het bedrijf.
 • Opstellen van een salesplan, waarin de doelen en targets beschreven worden.
 • Analyse van de verkoopresultaten en bijsturen van het salesteam als dit nodig is nodig.
 • Rapporteren van de resultaten naar de directie.
 • Bestuderen van marktwerking en trends.
 • Het ontdekken van de zwakke plekken van de concurrent, zodat het bedrijf hierop kan inspelen.
 • Communicatie met andere afdelingen in het bedrijf, zoals de marketing en research en development afdelingen.

Werk je als sales manager bij een kleinere organisatie, dan komt hier vaak de uitvoerende sales taak nog bij. Je doet zelf acquisitie en voert verkoop- en aftersales gesprekken met je klanten.

Sales manager - business man

De meest gevraagde competenties voor sales manager

De functie van sales manager vereist minimaal HBO denk- en werkniveau. Bovendien nemen de meeste bedrijven je pas als sales manager aan als je aantoonbare commerciële ervaring hebt. Aan de hand van deze ervaringen, kun je gedurende het sollicitatieproces aantonen dat je minimaal over de volgende competenties beschikt:

 1. Resultaatgericht. Je staat achter het product dat je verkoopt en brengt je boodschap op een aantrekkelijke manier over. Op die manier zorg jij ervoor dat je je target haalt en daar krijg je een kick van. Je houdt van gewaagde doelen en staat sterk in je schoenen.
 2. Empathisch vermogen. Je kunt je inleven in de behoeften en wensen van de klant. Je past je verkooptechnieken aan om zo betere verkoopresultaten te behalen. Daarbij verlies je de belangen van de klant nooit uit het oog. Empathisch vermogen is deels aangeboren en deels via praktijklessen te trainen. Motiveren kun je als geen ander, maar je bent ook niet vies van een gezonde onderhandeling.
 3. Proactieve houding. Je bent verantwoordelijk, zelfstandig en je bent je bewust dat jouw handelingen bepaalde consequenties hebben. Als je een proactief persoon bent, reageer je niet impulsief, maar analyseer je de feiten en waarnemingen, alvorens te handelen. Je werkt in lijn met de visie en missie van het bedrijf.
 4. Communicatief sterk. De werkzaamheden van een sales manager zijn alleen goed uit te voeren, als je goed bent in (non)verbale communicatie. Daaronder vallen zowel de vlotte babbel, als goede luistervaardigheden. Een salesmanager is niet alleen sterk in externe communicatie, maar ook een kei in de communicatie intern.

Sales - sales meeting

En verder

Bij deze competenties voor de sales manager is het van belang om de relatie met de klant centraal te stellen. Een goede sales manager probeert een lange termijn relatie aan te gaan. Dat is ten eerste beter voor het imago en ten tweede beter voor de stabiliteit van de verkoopcijfers over de maanden heen. Wil jij gaan werken als sales manager? Realiseer je dan ook dat het werk op momenten behoorlijk stressvol kan zijn. Daar moet je tegen kunnen. Bovendien is het belangrijk dat een sales manager goed kan improviseren en het totale plaatje in beeld houdt. Lijkt het je wat? Bekijk ons aanbod van HBO vacatures in sales.

Snel contact? Chat met ons.