Salesmanager: wat verdien je gemiddeld?

Salesmanager: wat verdien je gemiddeld?

Je kunt meerdere motivaties hebben om het werk te doen dat je doet. Je kan het doen voor de kick, voor de gezelligheid, of omdat je een bijdrage wil leveren aan de maatschappij of de economie. Je salaris is echter ook niet onbelangrijk. Als je op zoek bent naar een baan, is het fijn om vooraf te kunnen inschatten wat je ongeveer gaat verdienen.

 

Voordat je verder leest al benieuwd naar welke functies wij op dit moment open hebben staan? Bekijk hier onze vacatures voor HBO- en WO professionals in de vakgebieden Sales en Logistiek.

 

Het beroep Salesmanager
Denk je erover om Salesmanager te worden maar weet je niet precies wat het inhoudt? Een Salesmanager is verantwoordelijk voor de verkoop van producten en/of diensten die een bedrijf aanbiedt. De manager verkoopt lang niet altijd zelf, maar is meestal de aansturende persoon van de verkopers of vertegenwoordigers van het bedrijf. Veel bedrijven hebben een sterke samenwerking tussen de afdelingen Marketing en Sales. Kleinere organisaties hebben ze soms zelfs samengebracht tot 1 afdeling.

Het takenpakket

Een Salesmanager heeft verschillende taken in zijn pakket. De belangrijkste werkzaamheden zijn:

  • Leiding geven aan het verkoopteam.
  • Het opstellen van een verkoopplan, waarin verkoopresultaten over de omzet vastgelegd worden. Veel sales afdelingen werken met targets, omdat dit het functioneren goed meetbaar en controleerbaar maakt.
  • Het opstellen van een acquisitieplan. Daarin wordt beschreven op welke manier bestaande klantencontacten moeten worden onderhouden en hoe er nieuwe klanten gevonden moeten worden.
  • De markt analyseren. Je beoordeelt waar de kansen liggen voor het bedrijf. Daarbij houd je rekening met bijvoorbeeld de behoefte van de doelgroep en veranderingen in de maatschappij.
  • Het overleg met leveranciers en tussenhandelaren. Als uit jouw marktanalyse blijkt dat de behoefte van de doelgroep verandert, kun je daarover een signaal afgeven aan de tussenhandelaar of leverancier.
  • Samenwerken met andere afdelingen, zoals Marketing, Communicatie en Logistiek.

Zoals je ziet heb je best wel wat verantwoordelijkheden. Dit ga je ook terugzien in de hoogte van je salaris.

sales-manager

Salaris salesmanager

Een Salesmanager is een functie die meestal wordt uitgevoerd door iemand met een HBO denkniveau. Dat kan dus iemand zijn met een HBO- of WO-opleiding, maar ook iemand met een MBO-opleiding met relevante en aantoonbare praktische werkervaring maakt goede kansen om aangenomen te worden.

Een startende Salesmanager verdient ongeveer €2.500,- bruto per maand. Afhankelijk van je werkervaring, opleidingen en prestaties, kan je salaris oplopen tot ongeveer €6.500,- bruto per maand. Veel profit bedrijven werken daarnaast nog met provisies en bonussen, waardoor je maandelijkse inkomen flink opgeschroefd kan worden. Salesmanagers krijgen meestal een leaseauto, vanwege de verplichte zakelijke kilometers. Bovendien zijn een mobiele telefoon en een goede laptop bij de meeste salesfuncties een vereiste om goed werk te kunnen leveren.

De kenmerken van een Salesmanager

Alles bij elkaar genomen biedt de functie Salesmanager dus goede financiële perspectieven. Maar wat maakt iemand nu een goede Salesmanager? Er zijn een aantal eigenschappen die je moet hebben, om goed te zijn in dit vakgebied. Ten eerste moet je commercieel kunnen denken, maar tegelijkertijd ook klantgericht zijn. Je moet doorzettingsvermogen hebben, goede communicatieve vaardigheden laten zien en tegen de nodige stress kunnen. Voor meer inhoudelijke informatie kun je ook kijken op de nationale beroepengids. Salesmanagers maken overigens regelmatig lange dagen, dus een liefde voor het vak is heel erg belangrijk.

Carrière via Coulant

Ambieer jij een carrière in de sales als HBO/WO professional? Bij Coulant zit je gebeiteld. Een familiebedrijf met al 25 jaar ervaring in Werving & Selectie en Detachering. Wij kennen de markt als onze broekzak. Interessante opdrachtgevers, mooie vacatures en kandidaten om trots op te zijn. Het echte werk. Om dat mogelijk te maken hebben we veel in huis en dat delen we graag met je. Samen maken wij van jouw loopbaan een carrière. Lees meer over de werkwijze van Coulant of over ervaringen van andere kandidaten.

 

Snel contact? Chat met ons.