Personeelstekort is deels eigen schuld van bedrijven

Personeelstekort is deels eigen schuld van bedrijven

De top in bedrijven is vaak het probleem, volgens Han Mesters van ABN AMRO: “Daar zitten nog te veel mensen die hun rang als privilege zien en niet als de verantwoordelijkheid die het is”.

Bedrijven stellen nog vaak te weinig ‘people skills’ gerelateerde eisen aan managers, stelt Mesters die Sector Banker Zakelijke Dienstverlening bij ABN AMRO is om precies te zijn. “Maar ik ben onafhankelijk hoor. In het verleden was het te gemakkelijk om manager te worden. Dat is ook iets teveel het doel van de maatschappij geweest, ook in de transportsector. Een hoge opleiding stond vaak garant voor een carrière als manager en als je dan eenmaal manager bent, dan zit je goed. Er zijn goede bij, dat moet ik eerlijk zeggen. Maar veel zijn gewoon een laag extra tussen het personeel en de top, die laag heeft weinig nut. Een manager die betrokken is bij het personeel en met hen praat in plaats van over hen, dat is al een flinke winst. Werkgevers die betrokken zijn bij hun personeel en met hen samen kijken naar hun bucket list, dus naar wat zij in de komende tijd willen bereiken, dat zijn gouden mensen. Die gaan het redden. Bedrijven die het goede voorbeeld geven, zoals Amazon die bij de overname van zelfsturend bedrijf Zappos dat DNA intact liet, die redden het. Managers die zich niet op de toekomst voorbereiden waarin de werknemer centraal staat, zijn net als bad apples en die moeten weg.”

Productie dicht bij huis

Voor logistieke bedrijven gaat er veel veranderen als de productie dichter bij huis komt. Die verschuiving ziet Mesters duidelijk: “De jongeren van nu beseffen wat voor milieuvervuiling vliegen is. Ze willen niet continu nieuwe dingen, maar het moet gerepareerd kunnen worden. Met dit soort dingen kun, nee, moet je als bedrijf rekening houden. Door de corona zagen we ook dat het nuttig is om voorraden aan te leggen. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat er minder kosten voor het vervoer komen, tegelijk is het noodzakelijk om goed samen te werken als bedrijven. Bijvoorbeeld door meerdere bedrijven toegang tot een warehouse of vervoer te geven. Als de grondstoffen van minder ver hoeven te komen, wordt dat vervoer goedkoper. Dan neemt ook de schaarste af, want het is voorhanden. Ook zien de klanten waar de grondstoffen vandaan komen. Dat zorgt voor een beter imago en dat is heel belangrijk.”

“Chauffeurs zullen altijd nodig blijven. Zij kunnen beter bedenken hoe hun vrachtwagen ingeladen moet worden en welke route het meest economisch is. Dat kun je niet aan computers overlaten, die doen daar te lang over. De overkoepelende trend is dat er een CO2-budget per persoon komt, ook dat zorgt voor veranderingen. Ook zal er steeds meer hoger opgeleid personeel in de logistiek nodig zijn. Dat berekenen van hoe je het beste kunt laden en dan gaat rijden wordt steeds belangrijker en dat is geen kattenpis. Bedrijven die nu nog vervuilend zijn, worden minder populair bij het personeel. Dat gaat ook in de logistiek gebeuren. UPS bijvoorbeeld is al deels overgestapt op elektrisch vervoer, dat trekt personeel. Autonoom rijden zal nog wel even op zich laten wachten, verwacht ik. Dat een elektrische vrachtwagen naar een warehouse rijdt waar een mechanische orderpicker klaarstaat om de juiste pakketten uit te laden, zie ik niet snel gebeuren.”

Personeel

Veel bedrijven zitten te springen om personeel. “Daar hebben ze het wel een beetje zelf naar gemaakt”, vindt Mesters. “Als je naar je personeel zou luisteren dan weet je wat er speelt. Dan weet je dat jongeren minder behoefte hebben aan een statische baan van 40 uur en dat zij liever flexibel willen zijn in hun werk. Dan zou je ook werken dat jongeren wel zekerheid wil, maar geen starheid. Jonge mensen kijken anders naar de wereld dan oudere mensen. Zij zien dat we de wereld vernietigen en daardoor hebben zij andere ideeën en wensen. Alles hoeft niet nieuw te zijn, maar reparatie moet ook een optie zijn.  Vervoer moet ook elektrisch kunnen en op andere manieren. Je kunt al een grote verandering in je bedrijf krijgen door een jongere in de directie toe te laten. Waarom zou je dat niet doen? Andere bedrijven hebben daar succes mee. Waar mensen vroeger een vaste baan van negen tot vijf wilde, ligt dat nu heel anders. Vastigheid en zekerheid, dat wel, maar star en stug niet. Mensen leven niet meer om te werken, ze hebben andere bucketlists en daar moet je als bedrijf op inspringen. Biedt ze de kans om een jaar door de wereld te reizen, daar word niemand slechter van. De hiërarchie van vroeger is dood. Kies mensen in de directie op basis van hun mens gebaseerde leiderschapskwaliteiten in plaats van op basis van hoe lang ze al bij je werken.”

Wil jij specifieke kennis binnenhalen voor een tijdelijke project? Of heb jij iemand die met zwangerschapsverlof is, of langdurig ziek? Dan is het tijdelijk inzetten van een logistiek professional de ideale oplossing. Coulant vindt voor jou de juiste professional door hun brede netwerk in te zetten, ons personeel staat te springen om voor jou aan de slag te gaan. Ze zetten gelijk hun tanden in het werk. Zonder gedoe. Contracten, verloning, verzekering, verzuim, begeleiding en coaching? Dat nemen wij voor onze rekening.

Zoek jij een baan in de logistiek? Kijk dan bij onze vacatures!

Zoek jij een werknemer voor de lange termijn? Ook dan helpt Coulant je graag verder. Neem contact met ons op!

Snel contact? App met Roel.