Learning on the job: word ‘rising star’ in de logistiek!

Learning on the job: word ‘rising star’ in de logistiek!

leren logistiek Coulant

 

De sector logistiek is constant in beweging; nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Kennis blijven vergaren is daarom van groot belang. De opkomst van ‘learning on the job’, waarbij je tegelijk werkt en bijleert, past daarom perfect bij de logistiek.

Het is niet gek dat learning on the job een fenomeen is dat nog altijd in opkomst is. Maar liefst 70% van al onze kennis komt van ‘on the job learning’, terwijl de rest voornamelijk afkomstig is van trainingen en observaties. De beste manier om je als werknemer te ontwikkelen, ontplooien of bij te leren, lijkt daarom op de werkvloer zelf te zijn. Of het nou in het distributiecentrum of op kantoor is, in de dynamische wereld van de logistiek is leren cruciaal.

‘Learning on the job’ is het onder begeleiding doelgericht leren op de eigen werkplek. Belangrijk bij on-the-job learning is dat er van te voren heldere doelstellingen worden vastgesteld, dat er iemand binnen het bedrijf is die toeziet op de gemaakte progressie en dat het leerproces op regelmatige basis wordt geëvalueerd. 

 

Learning on the job in logistiek

Als werknemer in de logistiek sta je als het goed is nooit stil. De ontwikkelingen in de sector gaan snel en de innovaties en processen zijn zeer afwisselend. Dat betekent als werknemer of werkgever dat je je altijd kunt (door)ontwikkelen. Learning on the job kan kosten besparen, iemand in je eigen bedrijf opleiden is immers goedkoper dan nieuwe krachten aannemen. Daarnaast verhoog je door een beter kennisniveau van je werknemers de productiviteit en zorg je dat logistici langer bij je bedrijf blijven werken. De opgedane kennis in zo’n programma kan immers voor zowel werkgever- als werknemer van grote meerwaarde zijn. Daarnaast is het bijleren op de eigen werkvloer, in een vertrouwde omgeving met een goed en professioneel werkklimaat, goed voor het leerproces van de desbetreffende logisticus. Niet alleen kan de parate kennis dan gelijk in de praktijk worden gebracht, ook leer je sneller en beter in een stimulerende omgeving.

 

Leren en werken tegelijk

Ook jongeren die een BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg) volgen kunnen in de logistiek veel bijleren. Veel logistieke bedrijven hebben BBL-studenten in dienst, die onder het toeziend oog van een praktijkopleider kennismaken met het vak en kennis opdoen in de praktijk. Op die manier kan de jonge BBL’er actief bezig zijn op de vloer van een distributiecentrum en doet hij of zij waardevolle kennis op die hij of zij in het vervolg van de logistieke carrière kan gebruiken.

 

CareerPlanner

Coulant heeft haar eigen, op maat gemaakte ‘learning on the job’-programma: CareerPlanner. CareerPlanner is een werk-leertraject voor medewerkers die 4 tot 8 jaar op mbo-niveau aan het werk zijn in de logistieke sector en klaar zijn voor de volgende stap in hun carrière. Met CareerPlanner wordt een medewerker voorbereid op een vaste baan op hbo-uitvoerend niveau, zoals planner, teamleider logistiek, voorraadbeheerder of declarant.

 

Ervaringen met CareerPlanner

Na dertien jaar bij defensie te hebben gewerkt vond Stefan Putters (38) het tijd voor een andere uitdaging. Stefan: “Het was tijd voor iets nieuws en ik wou het liefst zo snel mogelijk ergens in doorstromen.” Zo kwam hij na een korte zoektocht terecht bij Aernout van der Schaaf , vestigingscoördinator bij Coulant Utrecht. Aernout vond een mooie baan voor Stefan bij logistiek bedrijf C. van Heezik uit Utrecht. Hier kon hij niet alleen aan de slag als teammanager, ook kon hij via de CareerPlanner tijdens zijn nieuwe baan actief bijleren.

De overgang van defensie naar logistiek is best groot. “De eerste maanden staan vooral in teken van wennen aan het bedrijf en het leren kennen van de logistieke processen. Juist daarbij helpt de CareerPlanner mij.” De nieuwe C. van Heezik teammanager is ambitieus en ziet doorgroeien als zijn doel. “Doordat ik werk en dit opleidingstraject erbij volg kan mijzelf sneller ontwikkelen. De lesstof sluit aan bij wat je in de praktijk tegenkomt, dit maakt het ideaal.”

 

Of je nou op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, net afgestudeerd bent of je verder wilt ontwikkelen binnen de logistieke sector? De mogelijkheden om verder te groeien en jezelf te ontplooien zijn ruimschoots aanwezig. Of je nou jong of oud bent: in de logistiek ontvangt men gemotiveerd talent met open armen!  

 

Hier vind je meer informatie over CareerPlanner.

Snel contact? Chat met ons.