Logistiek manager bij HBM: Leon van Vliet

Logistiek manager bij HBM: Leon van Vliet

Werken bij een bedrijf waar al het personeel korter dan twee jaar werkt, dat doet Leon van Vliet bij HBM: “Ik ga iedere dag lachend naar mijn werk.”

HBM begint waar Gamma ophoudt, volgens Leon. “Wij zijn er voor de serieuzere hobbyist op het gebied van metaal, hout, platen en automotive artikelen. Alles voor de werkplaats is bij ons te vinden. We groeien de laatste vier jaar al met 30 % per jaar, waardoor onze huidige vier magazijnen te weinig ruimte bieden. In Waddinxveen is ons nieuwe DC van 40.000 m² bijna klaar, over drie maanden gaan we over. De winkel blijft wel in Moordrecht, met een magazijn erbij. Maar alles uit de andere magazijnen in Gouda en Moordrecht gaat naar Waddinxveen.” Dat vraagt nogal wat van de logistiek manager: “Ja, dat is een flinke logistieke operatie. Ik ben verantwoordelijk voor de bemensing van het nieuwe DC en de inrichting. Dat zijn dertigduizend pallets die over moeten. De processen automatiseren we deels, met bijvoorbeeld paternosterkasten en dozenopzetmachines.”

Nieuw DC

Met de verhuizing naar Waddinxveen veranderen de processen binnen HBM. “In ons nieuwe warehouse gaan we werken met een nieuw WMS en vervangen we het ERP. Over een half jaar is er niets meer van de huidige processen over. Daar zit ook een deel automatisering bij, toch blijft het lastig om zowel goed leidinggevend als uitvoerend logistiek personeel te vinden. Binnen ons bedrijf hebben we recruiters en we werken met uitzendkrachten. Voor hoger opgeleid personeel doen we een beroep op bureaus als Coulant. Met de aansluiting bij een CAO  en de implementatie van een salarishuis, zorgen we voor meer zekerheid bij ons personeel. Die proberen we vast te houden door goede arbeidsvoorwaarden, een winstdelingsregeling en een lagere eigen bijdrage aan het pensioen. Iedere week beginnen hier nieuwe mensen en afgelopen week twee leidinggevenden.”

Internationaal

Naast de uitbreiding en veranderingen in Nederland, kwam de Duitse site van HBM drie maanden geleden live: “Daar verkopen we nu ook en in de eerste helft van dit jaar zetten we ook de Franse website live. Daarmee willen we ook internationaal flink groeien. De groei die we de afgelopen jaren doormaakten, kwam niet alleen uit Nederland, daarom openen we ook internationale websites.” Meer dan 90 % haalt HBM uit die e-commerce, daarnaast staat er een showroom in Moordrecht. “Uiteraard is die nu dicht vanwege corona, maar normaal gesproken is het daar zeker op zaterdagen erg druk. Mensen komen dan overal vandaan, zelfs België, om er een dagje uit van te maken. Wij leveren kwaliteitsproducten waar duidelijk behoefte aan is. De artikelen die we verkopen, worden in China voor ons geproduceerd. Daar begint onze supply chain. Per containerschip gaat het naar Nederland toe, waarna het mijn verantwoordelijkheid is dat alles op de juiste plek komt. Ook het hele pickingsproces valt onder mij. We versturen ongeveer 400 pallets per dag aan klanten. De containers die vanuit Rotterdam bij ons komen, gaan regelmatig gevuld weer mee terug met dezelfde chauffeur.”

Black november

In totaal heeft HBM 250 medewerkers, waarvan 150 tot 200 in de logistiek werken. “Dat schommelt doordat we meer of minder uitzendkrachten hebben in drukkere periodes”, legt Leon uit “Als het moet, werkt iedereen mee. In november deden we niet mee aan black friday, maar hielden we black november. De logistieke operatie kwam enorm onder druk te staan. Om geen extra achterstanden op te lopen, kwam iedereen meehelpen. Ook de CEO stond ’s avonds tussen ons te picken. Dat maakt het een ontzettend fijn bedrijf om voor te werken.”

Wil jij specifieke kennis binnenhalen voor een tijdelijke project? Of heb jij iemand die met zwangerschapsverlof is, of langdurig ziek? Dan is het tijdelijk inzetten van een logistiek professional de ideale oplossing. Coulant vindt voor jou de juiste professional door hun brede netwerk in te zetten, ons personeel staat te springen om voor jou aan de slag te gaan. Ze zetten gelijk hun tanden in het werk. Zonder gedoe. Contracten, verloning, verzekering, verzuim, begeleiding en coaching? Dat nemen wij voor onze rekening.

Zoek jij een baan in de logistiek? Kijk dan bij onze vacatures!

Zoek jij een werknemer voor de lange termijn? Ook dan helpt Coulant je graag verder. Neem contact met ons op!

Snel contact? Chat met ons.