Logistiek is de passie van Nico van Doorn

Logistiek is de passie van Nico van Doorn

Als logistiek manager zit Nico van Doorn (53) op zijn plek bij ALSO Nederland BV, distributeur van technische materialen voor printers, laptops en gameconsoles. “Ik krijg vooral met veel dingen die niet helemaal goed gaan te maken”, vertelt hij. “Geen dag is hetzelfde.”

Scholingstraject

“Na mijn middelbare school deed ik mbo en mhbo (een voorbereiding op hbo, red) richting logistiek. Het bedrijf waar ik toen in dienst kwam, vroeg me op een gegeven moment of ik warehousemanager wilde worden. Die opleiding deed ik naast mijn werk. Daarna schoof ik door naar logistiek management, die opleiding deed ik er ook bij. Nadat een Amerikaans bedrijf ons overnam, spijkerde ik mijn Engels bij op het United International College in London. Ik kon steeds doorgroeien binnen bedrijven en de opleiding werden gefaciliteerd”, vertelt Nico.

Bedrijfscultuur

Net als bij bijna alle logistieke bedrijven, is het ook bij ALSO Nederland BV heel druk. Terwijl het interview gaande is, gaan ook de problemen op de werkvloer door. Een medewerker belt ondertussen over pallets die wel of  niet op elkaar gestapeld mogen worden. “Met dit soort dingen heb ik het druk”, gaat Nico verder nadat hij degene die belde geholpen heeft. “Iedereen is hier gelijk. Ik voel me zeker niet te groot voor de werkvloer. Ook help ik gewoon mee met picken als het heel druk is. Het is het allermooiste als je een klant kan verrassen met een order die toch op tijd of zelfs eerder dan verwacht binnenkomt. Dat geeft mij energie.”

Personeel

Bij ALSO Nederland werken alle soorten mensen. “Vanuit iedere hoek van de wereld heb ik hier mensen lopen die goed met elkaar kunnen samenwerken. Het is soms best uitdagend om met verschillende culturen samen te werken, maar toch past het. De voertaal is hier Nederlands, maar met Engels kunnen we allemaal uit de voeten. Die taal moet iedereen dan ook kunnen spreken. Ook wij hebben een personeelstekort, net als de rest van de logistieke bedrijven in Nederland. Voor iedere 138 vacatures zijn er 100 mensen beschikbaar.” Doordat Nico een mensenmens is en betrokken is bij alle medewerkers, probeert hij een fijne sfeer in het bedrijf te creëren. “Als mensen zich goed voelen op hun plek en blij zijn met wat ze doen, gaat het met iedereen en dus ook met ALSO Nederland beter. Als we genoeg personeel hebben om aan alle vraag te voldoen, werkt dat fijner. Ik verwacht dat als de corona stabiliseert, dat wel gebeurd.”

Corona

Gelukkig zijn er weinig personeelsleden ziek bij ALSO Nederland, maar dat is wel een angst van Nico: “Wat doe je als er meer dan twee mensen besmet raken? Als iemand besmet raakt, kan een heel domino-effect optreden waardoor de helft van je personeel eruit ligt. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, krijgen alle medewerkers zelftesten en mondkapjes en we faciliteren in alles om jezelf te desinfecteren. Onze medewerkers gaan ook naar de supermarkt na het werk, gaan ook bij vrienden en familie op bezoek. Dat houd je toch niet tegen. Daarnaast heeft de covid voor heel veel extra werk voor ons gezorgd, dat maakt het best dubbel. We verwachten dat de hoeveelheid werk zo zal blijven. Het thuiswerken en digitaal vergaderen is gewoon geworden. Bij ons op kantoor werken ze in ploegen op kantoor en thuis, ploeg 1 werkt op maandag en dinsdag op kantoor, ploeg 2 op woensdag en donderdag en op vrijdag werken alleen de wat ouderen op kantoor. Dat houden we ook zo.”

Manager

Nico krijgt de hele dag door vragen van allerlei aard. “Ze komen per telefoon, per mail en op alle andere mogelijke manieren. Soms zijn er spullen niet op voorraad, dan krijgt een klant niet het bestelde artikel, er is schade aan goederen, een vrachtwagen die niet verwacht werd verschijnt… Daarnaast doe ik ook de begeleiding van medewerkers en ik voer voortgangsgesprekken. Het omgaan met mensen en de gesprekken met ze, daar word ik heel blij van. Je hebt ook mensen die met hun privéproblemen komen. Dat hoort er allemaal bij. Als dingen wel lukken die heel moeilijk of onmogelijk leken, maakt mij dat ook gelukkig. Het is prachtig als alles draait zoals het moet draaien, maar ook dat je snel problemen op kunt lossen.”

Toekomst

De toekomst ziet er zonnig uit voor Nico: “Hier bij ALSO Nederland zit ik goed op mijn plek. Ik kijk uit naar het nieuwe WMS dat we gaan implementeren en waarmee we het proces van inkoop en leveringen flink kunnen verbeteren. Dat maakt het op de werkvloer voor iedereen prettiger. Door niet teveel maar ook niet te weinig in te kopen, is het fijner werken. De afwisseling in mijn werk, is gelukkig ook een blijvertje.”

Ben jij op zoek naar een vaste of tijdelijke baan? Zoek jij tijdelijk of vast personeel? Wij kunnen je verder helpen. Coulant is gespecialiseerd in personeel op hbo+ niveau en we zoeken een goede match voor jou. Kijk bij onze vacatures of neem contact op!

Snel contact? Chat met ons.