Solliciteren is een vak apart geworden. In tijden waar de concurrentie op de banenmarkt erg groot is, moet een sollicitant een grote stap extra doen om jezelf te onderscheiden. Je sollicitatiebrief moet opvallen en je in je eerste gesprek moet je knallen, omdat er heel veel kandidaten op dezelfde functie azen. Maar hoe laat je nou die onuitwisbare indruk achter? Hoe moet je je gedragen en hoe kun je je goede kenmerken benadrukken? Kortom, hoe verkoop je jezelf nou écht tijdens een sollicitatieprocedure?
De voorbereidingsfase
Een goede sollicitatie vergt een uitgebreide voorbereiding. Dat geldt niet alleen voor het gesprek, maar ook voor de sollicitatiebrief en je CV. Als je een leuke vacature gezien hebt, is het van belang dat je eerst uitzoekt wat de functie daadwerkelijk inhoud. In de meeste vacatures staat het gewenste profiel heel goed beschreven. Als je weet naar welke kwaliteiten en ervaringen het bedrijf zoekt, kun je daar heel handig op inspelen. Het is ook goed als je kan laten zien dat je je hebt ingelezen in het bedrijf, door bijvoorbeeld de visie, missie, imago en jaarverslagen op te zoeken. Als je dit voor het schrijven van je brief al gedaan hebt, krijgt je brief een betere diepgang, waardoor de kans dat hij opvalt vele malen groter is.
Gefeliciteerd, je mag op gesprek!
Hoera, je goed doordachte brief en CV hebben hun vruchten afgeworpen. Je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Maar dan? Ook dan is een goede voorbereiding cruciaal. Vraag collega’s, familie en vrienden een korte beschrijving van je te geven. Waar ben je goed in, wat is je valkuil? Anderen zien dat vaak beter dan jij. Herlees de informatie die je voor je sollicitatiebrief al had opgezocht. Zoek het bedrijf op social media, zoals LinkedIn en YouTube en doe een concurrentieonderzoek. Door van je informatie een uitdraai te maken, ontstaat een mooi verslag dat je mee neemt naar het gesprek. Zo laat je zien dat je de functie zó interessant vindt dat je veel tijd en energie hebt gestoken om goed voorbereid voor de dag te komen.
Je non-verbale communicatie
Vanaf het moment dat je binnenkomt, wordt er beoordeeld of je geschikt bent. Je verkoopt jezelf deels door de non-verbale communicatie die je uitstraalt. Dus je houding, je uiterlijk, de hand die je geeft. Draag daarom goed verzorgde kleding, die bij de situatie past. Bij een sollicitatie voor een functie in de bouw, hoef je niet in driedelig pak te komen. Maar zorg altijd dat je nagels schoon zijn, je haren gewassen en je schoenen gepoetst. Draag geen kleding met het logo van je huidige werkgever. Het is beter om té verzorgd te zijn, dan om je underdressed te voelen. Loop zelfverzekerd en geef een stevige, bij voorkeur droge, handdruk. Als je uitgenodigd wordt om plaats te nemen, ga dan rechtop zitten en leg je spullen netjes voor je op tafel. Probeer je gezicht te ontspannen en lach regelmatig. Een vriendelijk gezicht kan op meer sympathie rekenen dan een bezorgd of fronsend gezicht.
Het sollicitatiegesprek
De meeste gesprekken verlopen ongeveer op dezelfde manier. De recruiter vertelt iets over het bedrijf en de functie. Daarna word jij uitgenodigd om iets over jezelf te vertellen. Als je deze voorstelronde goed in je hoofd hebt zitten, zal de rest van het gesprek meer ontspannen verlopen. Nu krijg je de kans om jezelf op een positieve manier te verkopen. Laat zien wie je bent. Benadruk je voor de functie relevante goede kwaliteiten en probeer je slechte kwaliteiten om te buigen naar iets wat eigenlijk zo slecht nog niet is. En bovenal, laat zien dat je echt interesse hebt in de functie. Toon die goede motivatie en je ambitie door vragen te stellen over de inhoud van de functie, niet over de leaseauto en de telefoon van de zaak.
Geef voorbeelden
Zeg niet alleen dat je proactief bent, maar geef daarvan ook voorbeelden uit je huidige of voorgaande werksituatie. Ben je goed in plannen? Geef een voorbeeld waarmee je dat kan aantonen. Werkgevers zoeken mensen met passie en een echte wil om vooruit te komen. Vertel welke cursussen en projecten je gedaan hebt en wat je daarmee hebt willen bereiken. Ondernemers houden van mensen die zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun carrière. Met passieve achterover-leuners komt een bedrijf niet verder. Vertel hoe je problemen oplost en dat je niet bang bent om actie te ondernemen. Laat zien hoe het bedrijf kan profiteren van jou kennis en kunde en niet hoe jij profiteert van de baan. Focus daarbij vooral op de eigenschappen die gevraagd worden in de vacature. Ook dit onderdeel van het gesprek is goed voor te bereiden.
Do’s en don’ts
Een goede voorbereiding is dus eigenlijk meer dan het halve werk. Er zijn echter nog wel een paar korte tips en afknappers te noemen waar je rekening mee kunt houden.
Do:
- Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent, om je te oriënteren. Daardoor voel je je beter op je gemak en zal het gesprek gemakkelijker verlopen.
- Toon voldoende enthousiasme, juist als je weinig ervaring hebt. Een enthousiast iemand, die open staat om te leren, is een goede kandidaat. Je toont je enthousiasme bijvoorbeeld ook door goede open vragen te stellen.
- Blijf eerlijk. Je mag best toegeven dat je iets niet weet, of ergens weinig ervaring in hebt. Zolang er voldoende positiviteit tegenover staat, hoeft het niet desastreus te zijn.
- Wees duidelijk over je rol in je vorige werk. Laat zien wat jij hebt bijgedragen en bereikt. Het team is op dat moment niet belangrijk.
Don’t:
- Praat niet teveel, te lang of te breed uitgemeten. Geef antwoord op de vraag en verweef je antwoord niet met dingen die er niet toe doen.
- Geef niet te snel antwoord. Neem de tijd om na te denken en vraag om verduidelijking als dat nodig is. Dat voorkomt dat je een antwoord geeft dat totaal niet bij de gestelde vraag aansluit.
- Wees niet arrogant. Als er fouten ter spraken komen, durf dan ook toe te geven dat jij verkeerd zat. De fouten afschuiven op anderen komt erg arrogant en asociaal over.
Ook met deze tips is de kans aanwezig dat je een of meerdere keren afgewezen wordt. Er zijn nu eenmaal een heleboel mensen op zoek naar een baan. Laat je niet ontmoedigen, maar bedenk dat je leert van elke sollicitatie. Met elk gesprek kom je dichter bij je nieuwe baan.
Wil je reageren? Plaats hieronder je reactie.