Hoe solliciteer je voor een logistieke functie?

Hoe solliciteer je voor een logistieke functie?

Als je gaat solliciteren voor een baan in de logistiek, zijn er een aantal vaardigheden die je niet mag missen. Heb je interesse in een logistieke functie, maar weet je niet goed welke kenmerken je nodig hebt, of hoe je je kwaliteiten moet verwoorden? Coulant helpt je op de goede weg. Om te beginnen is het belangrijk om iets te weten over de voornaamste benodigde kwaliteiten en het te verwachten takenpakket. En het is fijn als je weet wat je vooruitzichten kunnen zijn als logistiek medewerker.

De gewenste kwaliteiten

Een logistiek medewerker draagt bij aan de goederenstroom. Dat kan zijn aan het begin van het proces, bij de inname. Maar ook tijdens de verwerking tot eindproduct en de uiteindelijke verzending naar de klant, is een logistiek medewerker onmisbaar.

Voor een logistieke functie moet je een aantal eigenschappen hebben:

 • Klantgericht
 • Resultaatgericht
 • Accuraat
 • Goed samen kunnen werken

Een logistiek medewerker is een echte doener, die niet vies is van de handen uit de mouwen te steken. Hij is behulpzaam en loyaal naar zijn collega’s. Je kansen op een logistieke functie zijn veel groter als je deze kwaliteiten bezit.

logistieke opslagplaats

Het takenpakket

De taken van een functie in de logistiek kunnen heel verschillend zijn. Het merendeel omvat:

 1. Laden en lossen van transportvoertuigen.
 2. Verplaatsen van goederen, met of zonder heftruck.
 3. Verpakken of opnieuw verpakken, sorteren en stickeren van pakketten en verzendklaar maken.
 4. Controleren van orders, wat betreft kwaliteit, hoeveelheid, en bijvoorbeeld serienummer.
 5. Verwerken van orders en geretourneerde orders en administratie bijhouden.
 6. Signaleren van fouten, onveilige situaties of het ontbreken van materiaal.
 7. Onderhouden van contacten met de klant wat betreft klachten of de status van de bestelling.
 8. Opruimen en onderhouden van de magazijnen.
 9. laden en lossen met heftruck

Het opstellen van een goede sollicitatiebrief

Veel mensen vinden het moeilijk om een goede sollicitatiebrief te schrijven, die mooi aansluit bij een openstaande vacature. Omdat je sollicitatiebrief het eerste moment is waarop je je motivatie kunt laten zien, is een goede brief heel erg belangrijk. Het kiezen van de juiste woorden komt nauw. Tegenwoordig is het zo dat, helaas voor de sollicitant, de recruiter kan kiezen uit tientallen kandidaten. Een goede sollicitatiebrief zorgt ervoor dat je opvalt tussen de andere kandidaten.

Kort maar krachtig

Denk niet dat goede brieven altijd veel tekst hebben. Probeer juist in zo min mogelijk woorden je kwaliteiten naar voren te laten komen. Lange brieven worden niet graag gelezen, omdat het domweg teveel tijd kost. Trekt je brief de aandacht, dan zal de recruiter zich verder willen verdiepen in je opleiding en kwaliteiten. Hij pakt je CV erbij.

Meerwaarde bieden

Het belangrijkste om in je brief te laten zien, is dat je meerwaarde biedt voor het bedrijf. Zoeken ze een teamspeler? Draag dan bestaande voorbeelden aan, waaruit blijkt dat je een betrouwbare collega bent. Vragen ze iemand die goed met klanten om kan gaan? Laat ze dan jouw ervaring hierin zien. Door de vier gewenste kwaliteiten van een logistiek medewerker op die manier in het kort uit te werken, laat je zien dat het bedrijf echt iets aan jou kan hebben. Inzet en motivatie is tegenwoordig vaak belangrijker dan het juiste diploma.

Maak het persoonlijk

Durf anders te zijn in je brief. Knip en plak geen standaard zinnen uit voorbeeld sollicitatiebrieven, maar maak het persoonlijk. Laat familie en vrienden je brief lezen, voordat je hem verstuurt. Uiteraard is het geen garantie, maar door je karakter te laten doorschemeren in je brief, is de kans veel groter dat je wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek. En dan kun je echt jezelf gaan verkopen, zodat jij die baan krijgt.

Heb je vragen over je sollicitatiebrief? Coulant helpt je graag verder!

Snel contact? Chat met ons.