Hoe ontwikkel je je competenties?

Hoe ontwikkel je je competenties?

Ontwikkelen en inzetten van competenties

Volgens de Nederlandse woordenboeken, is een competentie een ander woord voor bevoegdheid. In termen van solliciteren, dekt deze definitie de lading niet helemaal. Competenties op je werk, zijn eigenlijk de handelingen waar je goed in bent. Dat kunnen heel tastbare handelingen zijn, zoals het schilderen van een gevel. Ook de meer gevoelsmatige handelingen horen hier bij, zoals goed om kunnen gaan met mensen. Voordat je gaat solliciteren, is het belangrijk om voor jezelf al je competenties inzichtelijk te hebben, zodat je ze kan noemen in je sollicitatiebrief en tijdens je sollicitatiegesprek. Dat gaat natuurlijk om competenties en vaardigheden die betrekking hebben op je werkzaamheden, maar ook op competenties of potenties, die centraal staan in het leven naast je werk.

Competenties en je persoonlijkheid

Het benoemen van je competenties zegt iets over jou als persoon. Door een goede opsomming te geven van je vaardigheden, leert degene die jouw sollicitatiebrief leest je beter kennen. Daarom is het erg belangrijk om je door middel van je competenties te onderscheiden van de andere kandidaten. Je weet natuurlijk niet wat anderen kunnen, ga daarom altijd uit van je eigen kracht. Technisch ingestelde mensen zullen heel andere bekwaamheden beschrijven, dan mensen in sociale beroepen. Zeker als je gaat solliciteren op een vacature, terwijl je eigenlijk niet de juiste opleidingspapieren hebt, kan een goede beschrijving van je competenties essentieel zijn. Door jezelf te laten zien, je kwaliteiten kenbaar te maken en je ervaringen aan te tonen met praktijkvoorbeelden, kan het zijn dat je tóch wordt uitgenodigd voor een gesprek.

gesprek

Je competenties onderhouden en verbeteren

Ben je al een paar keer een leuke baan misgelopen omdat je bepaalde competenties niet bezat? Of wil je graag je carrière een duw in een andere richting geven, maar ontbreekt het je aan de goede papieren? Dan kan het van nut zijn om een training te gaan volgen. Als je de officiële opleidingspapieren mist, maar wel flink wat cursussen, workshops en trainingen gevolgd hebt binnen een opleidingsrichting, laat je zien dat je hart wél ligt bij de baan waarop je solliciteert. Laat de verkeerde opleiding je persoonlijke ontwikkeling niet tegenhouden. Neem het heft in eigen handen en knok voor die leuke functie die jij zo graag wil.

Trainingsmogelijkheden

Er zijn verschillende manieren te bedenken waarmee je je competenties kan trainen. Er zijn theoretische opleidingen, trainingen waarbij het opdoen van praktijkervaring centraal staat, leerwerktrajecten en stages, thuisstudies, klassikale lessen, of een persoonlijke begeleiding door middel van bijvoorbeeld een coach. Welke manier bij jou past, is afhankelijk van je karakter, het type vaardigheid waarin je wil gaan uitblinken en de grote van je portemonnee. Sommige werkgevers vinden het belangrijk dat het personeel zich blijft ontwikkelen. Zij zullen een uitbreiding van je competenties financieel ondersteunen. Maar ook als je een opleiding uit eigen zak moet betalen, kan het alsnog de moeite waard zijn. Voor je toekomstperspectief en je levensgeluk. Het kost wat doorzettingsvermogen en discipline, maar als je weet waar je het voor doet, dan gaat het vast lukken. Met de goede energie en vastberadenheid, kom je waar je wil zijn.

Niet werk gerelateerde competenties

Buiten de vaardigheden die je op je werk opdoet, zijn er nog andere idealen of competenties in je dagelijkse leven die je kan verbeteren. Daardoor sta je sterker in het leven en zal je zelfverzekerder worden. Dat heeft indirect ook weer invloed op je sollicitatiegesprekken. Denk bij levensidealen aan authentiek zijn, verantwoording nemen voor je eigen leven en de schuld van fouten niet bij anderen leggen. Belangrijk is dat je het lef hebt om te veranderen. Anders blijf je hangen in een sleur, waardoor je je kans op nieuw geluk vergooit.

Wil je meer weten over het ontwikkelen van je competenties? Stel dan hieronder je vraag.

Snel contact? Chat met ons.