Het beheren van de supply chain – alle losse onderdelen die nodig zijn voor het maken en distribueren van goederen – van vandaag is buitengewoon complex. Afhankelijk van het product kan de supply chain bestaan uit:
- meerdere geografische (internationale) locaties;
- veel administratie, facturen en betalingen;
- meerdere personen en entiteiten;
- langdurige transport-, lever- en betaal trajecten.
Vanwege de complexiteit en het gebrek aan transparantie van onze huidige toeleveringsketens is er interesse in hoe Blockchains de toeleveringsketen en logistieke sector zouden kunnen veranderen.
Wat kan er kapot gaan? Hoe kunnen de unieke eigenschappen van Blockchain helpen? Welke voorbeelden van Blockchain hebben al invloed op toeleveringsketens.
Hoe is de supply chain gebroken?
Onze huidige supply chain (de ketting of de keten) is op verschillende manieren gebroken. Meer dan honderd jaar geleden waren supply chains relatief eenvoudig, omdat commercie en logistiek voornamelijk lokaal was. Tegenwoordig zijn ze ongelooflijk complex geworden. Niet alleen vanwege meer landelijke logistiek, vooral ook meer wereldwijde transporten waar supply chain gebruikt wordt.
In de hele geschiedenis van toeleveringsketens zijn er vele innovaties geweest. Denk daarbij aan de verschuiving om vracht te vervoeren via vrachtwagens in plaats van per spoor of water. Of denk aan de opkomst van personal computers in de jaren tachtig. Die hebben absoluut geleid tot dramatische verschuivingen in supply chain management. Sinds de productie is geglobaliseerd en een groot deel ervan in China wordt gedaan, zijn de toeleveringsketens zwaar met hun eigen complexiteit.
De consequentie van de complexiteit van de supply chain is dat er een vergroting van fouten ontstaat, misleverancies aan klanten en een aanzienlijke kostenverhoging binnen eigen transport of productie.
Wat is blockchain en hoe kan het toeleveringsketens helpen?
Het meest prominente gebruik van Blockchain is in de cryptocurrency. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Bitcoin. Blockchain is een gedistribueerd, digitaal grootboek dat veel toepassingen heeft en kan worden gebruikt voor elke uitwisseling, overeenkomsten of contracten, tracking en, natuurlijk ook, betaling.
Omdat elke transactie wordt vastgelegd op een blok en op meerdere exemplaren van het grootboek die over meerdere knooppunten (computers) zijn verdeeld, is deze volledig transparant. Het is ook zeer veilig omdat elk blok links maakt naar het blok ervoor en erna. Er is niet één centrale autoriteit over de blockchain, en het is heel efficiënt en schaalbaar. Uiteindelijk kan Blockchain de efficiëntie en transparantie van toeleveringsketens verhogen en een positieve impact hebben op alles, van warehousing tot levering en betaling. Commandostructuur is essentieel voor veel onderdelen en Blockchain heeft de commandostructuur ingebouwd.
Blockchain levert de zaken die nodig zijn voor betrouwbaarheid en integriteit in een supply chain. Blockchain biedt consensus. Er is geen discussie in de keten over transacties omdat alle entiteiten in de keten dezelfde versie van het grootboek hebben. Iedereen binnen de Blockchain kan de chain-of-ownership zien (voor een toegevoegde waarde in de Blockchain). Data in de Blockchain kan niet worden gewist, wat belangrijk is voor een transparante supply chain.
Voorbeelden van wereldwijde Blockchain
Aangezien Blockchains overal ter wereld geld overmaken zonder het gebruik van een traditionele bank, is het erg handig voor een supply chain die geglobaliseerd is. Dat is precies hoe de Australische voertuigfabrikant Tomcar zijn leveranciers betaalt, notabene met Bitcoin.
In de voedingsindustrie is het absoluut noodzakelijk om solide data te hebben om elk product naar zijn bron te kunnen traceren. Walmart in Amerika gebruikt Blockchain om hun varkensvlees uit China te volgen. Ze gebruiken de Blockchain-data om te volgen en te bewaren waar elk stuk vlees vandaan kwam, verwerkt wordt, opgeslagen is en de houdbaarheidsdatum te waarborgen. Unilever, Nestle, Tyson en Dole gebruiken ook Blockchain voor soortgelijke doeleinden.
BHP Billiton, ’s werelds grootste mijnbouwbedrijf, heeft aangekondigd dat het Blockchain zal gebruiken om gegevens bij te houden en vast te leggen tijdens het proces met zijn leveranciers. Niet alleen zal het de interne efficiëntie verbeteren, maar het stelt het bedrijf ook in staat om effectievere communicatie met zijn partners te hebben.
Diamant-gigant De Beers in België maakt gebruik van Blockchain-technologie om edelstenen te volgen vanaf het punt waarop ze delven tot het punt waarop ze worden verkocht aan consumenten. Dit zorgt ervoor dat het bedrijf ‘conflict-‘ of ‘bloeddiamanten’ vermijdt en verzekert de consumenten dat zij het echte artikel kopen.
Blockchain in Nederland
Als eerste logistieke dienstverlener in Europa zet Koopman Logistics Group met kantoren in Leek, Amsterdam, Nijkerk en Born Blockchain-technologie in. Ze digitaliseren hiermee het logistieke processen in het vervoer en opslag van nieuwe en gebruikte auto’s. Hiermee worden grote kostenbesparingen gerealiseerd in de logistieke keten.
In april 2018 levert Koopman de eerste vracht af waarvoor geen papieren vrachtbrief is aangemaakt. Voor de opdrachtgever van het transport -Pon- betekent dit een volledige digitalisering van het vervoer van de auto van de opslaglocatie naar de dealer. Daarmee wordt het afleverproces volledig digitaal afgehandeld. Omdat het hele proces zich bevindt in een Blockchain-omgeving, zijn data optimaal beveiligd en onveranderbaar.
De toekomst van blockchain
Er zijn verschillende start-ups voor de supply chain, zoals Cloud Logistics, die een kans zagen om Blockchain-enabled supply chain-oplossingen te bieden om de efficiëntie te verbeteren en de kosten voor de enorme supply chain-industrie te verlagen. Meer bedrijven zullen hen zeker volgen en vergezellen als zij het potentieel en de vraag naar Blockchain-enabled oplossingen waarmaken om de toeleveringsketen en logistieke sector te transformeren.
Blockchain zal uiteindelijk de “traditionele” supply chain manier van werken overnemen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:
- Blockchain is een waterdicht systeem dat veiligheid garandeert;
- Blockchain stimuleert samenwerken;
- Blockchain biedt volledige transparantie door de hele keten heen;
- Blockchain levert slimme en efficiënte afspraken op dankzij “smart contracts”.
Hoe meer bedrijven Blockchain gaan gebruiken, hoe sneller Blockchain een vaste plek krijgt in de volledige keten 2.0. Daarnaast stuurt het organisaties om intensiever samen te werken, de keten transparanter te volgen en zal het gehele proces getransformeerd worden naar een digitale overdracht tussen de verschillende ketens (blocken).
Blockchain en Coulant
In het uitgebreide netwerk van Coulant komen we steeds vaker bedrijven tegen die Blockchain gebruiken en waar het een onderwerp van gesprek is. Dat betekent dat Coulant, naast specialist van HBO/WO logistiek en salespersoneel, ook volwaardig gesprekspartner is in Blockchain.
Als je geïnteresseerd bent om meer over de voordelen en toepassingen van Blockchain te weten. En een keer verder wilt praten over de ontwikkelingen van Blockchain en wat dat voor je personeel kan betekenen, kun je uiteraard altijd geheel vrijblijvend contact opnemen met Aernout van der Schaaf via aernout@coulant.nl of 088-5000771. Je kunt ook eerst verder lezen op onze website, bijvoorbeeld wat Coulant kan betekenen voor jou als kandidaat of als werkgever.