Het belang van verpakkingen in de supply chain

Het belang van verpakkingen in de supply chain

Of het nou plastic, karton of vacuüm is, we hebben allemaal wel eens te maken met verpakkingen. Verpakkingen lijken vanzelfsprekend, maar hoe producten in distributiecentra worden verpakt is van zeer groot belang binnen de Supply Chain.

 

Juiste verpakking

Verstandig gekozen verpakking zorgt ervoor dat producten gemakkelijk en effectief gelost, verpakt en vervoerd kunnen worden. Dit speelt ook een belangrijke rol in een nauwkeurig en snel voorraadbeheer. Om de handling veilig en goed uit te voeren heb je verpakking nodig die gemakkelijk kan worden vervoerd met de hand en/of door een forklift. Daarnaast moet er in een oogopslag kunnen worden gezien of het product in kwestie een speciaal soort tilwerk vergt, zeer zwaar is of breekbare items bevat. De juiste verpakking kiezen is essentieel voor de veiligheid en kostenbesparing van het product. Wanneer je individueel pakketjes verzendt, is het belangrijk dat je de juiste soort karton kiest; een soort karton die sterk genoeg is om de inhoud te beschermen tegen vervoer en natuurlijke factoren als kou, ijzel, wind en vochtigheid.

 

Geschikte pallets

Wanneer je grotere hoeveelheden pakketjes en orders wil versturen, houd dan rekening met het aantal pallets waarover je beschikt en kies karton dat zo effectief mogelijk bij de aanwezige ruime past. Op het moment dat de producten van grote waarde zijn, zorg dan dat je verpakkingsmateriaal kiest dat goed beveiligt en geeft dit ook aan. Zo bespaar je jezelf zorgen en geld. Kies de geschikte pallets op basis van de bestemming van de vracht. Als je naar het buitenland vervoert, dan heb je hout, plastic of presswood pallets nodig. Natuurlijk is productie veel meer dan alleen zo snel mogelijk een product de deur uit doen. Veel dingen moeten worden opgeslagen en ook hierin speelt verpakking een belangrijke rol. Veiligheid en effectiviteit zijn hier cruciaal. De meeste opslag wordt gedaan in hoge rekken en kasten, waar het niet in de weg staat en direct gepakt kan worden indien nodig.

 

Safety first

Om er zeker van te zijn dat dit veilig gebeurt, moeten goederen die op pallets zijn gestapeld  zo dicht mogelijk bij elkaar worden geplaatst, met het minimale hoeveelheid ruimte tussen de producten. Dit vermindert de mogelijkheid dat items bewegen wanneer ze worden vervoerd of opgeslagen. Safety first. Plastic of polythene stretch-verpakking kan bijdragen aan de veiligheid en zorgen ervoor dat de goederen strak op de pallets blijven.

 

Snel, sneller, snelst

Je producten sneller verpakken kan als simpel resultaat hebben dat je meer orders in minder tijd kan verwerken. Zonder dat de kosten daardoor noodzakelijk omhoog gaan. Snel, sneller, snelst. Er zijn enkele tips and tricks om je orders sneller en effectiever uit te voeren, zonder daarvoor meer te hoeven betalen. Van crash lock dozen, omsnoeringsmachines tot extra lange rollen tape.

 

In alle hierboven genoemde processen zorgt verpakking ervoor dat jij als logisticus effectiever, efficiënter en fijner kan werken. Zo belangrijk is verpakking in de supply chain!

Snel contact? Chat met ons.