Een dag in de logistieke sector is altijd weer anders. De snel veranderende branche is volop in beweging en constant op zoek naar creatieve oplossingen. Deze interessante dynamiek maakt het aantrekkelijk voor twintigers om een carrière in de logistiek te beginnen. Wij praten over twintigers in de logistiek met Stefan Kleijngeld, voorzitter van Jong Logistiek Nederland (JLN). JLN is hét platform gericht op logistiek georiënteerde hbo-/wo-studenten en young professionals tot en met 30 jaar.
Spin in het web
Kun jij overzicht houden, ben je alert en reageer je snel op ontwikkelingen? Dan is een carrière in de logistiek wellicht iets voor jou. “Ik raad iedereen aan een carrière in de logistiek te starten en er iedere dag een feestje van te maken door als spin in het web te acteren”, aldus Kleijngeld. “De logistieke wereld is altijd volop in beweging. Het geeft een goed gevoel om een bijdrage te leveren en tevreden klanten te hebben.”
Een leuke uitdaging
Innovatie is volgens Kleijngeld broodnodig om alle veranderingen (nieuwe markten, diensten, klantwaarde en businessmodellen) in deze snel veranderende wereld om te zetten in kansen. Hier ligt een grote uitdaging voor jonge (toekomstige) logistici. “Maar tijdens de verbouwing gaat de verkoop gewoon door. Voor logistiek talent betekent dit dat er elke dag weer moet worden gepresteerd en dat er tegelijkertijd geïnnoveerd moet worden; een leuke uitdaging voor de jongere generaties!”
Wederzijds begrip
Het platform waar Stefan Kleijngeld voorzitter is; Jong Logistiek Nederland, zet zich duidelijk in om logistiek onder de aandacht te brengen bij een jongere doelgroep. “JLN gelooft in de transformerende kracht van Generatie Y en Z die organisaties helpen te veranderen, vernieuwen, verjongen en te versnellen.” Maar hoe pak je dit op een goede manier aan? Alles komt volgens de JLN-voorzitter neer op het tot stand brengen van wederzijds begrip en het zorgen voor gelijkwaardigheid door middel van open communicatie. “Creëer een team van jong en oud. Stel duidelijke doelen en geef junioren verantwoordelijkheid, vertrouwen en vrijheid. Maar zet daartegenover wel de juiste ondersteuning en support.”
“Creëer een team van jong en oud.”
Wat vooral niet?
Om potentieel logistiek talent niet af te schrikken, zijn er een aantal zaken die volgens Kleijngeld beter voorkomen kunnen worden. “Maak ervaring vooral niet te belangrijk, want hiermee schrik je onervaren talenten af. Bestraf junioren daarnaast niet voor elke fout die zij maken.” Al je ergens van leert als jonge logisticus is het wel van je eigen fouten. “Vrijheid is daarnaast belangrijk. Vertel een junior vooral niet hoe hij iets moet doen, maar kijk naar het eindresultaat.” De voorzitter van JLN onderschrijft daarbij het belang van talentontwikkeling: “Dit moet niet een soort ‘HR-dingetje zijn, maar zorg voor inbedding binnen de gehele organisatie. Benut elkaars talenten zo goed mogelijk.”
Beste uit elkaar halen
Tegenwoordig zijn er ook binnen de logistiek allerlei coaching- en buddysystemen, zoals Topcoaches voor Toptalent en intervisiegroepen. Deze moeten de samenwerking tussen oud en nieuw bevorderen. “We willen de ervaring van de senior koppelen aan de ‘jongen honden energie’. Zo haal je het beste uit elkaar,” aldus de gepassioneerde Kleijngeld. “We willen de ervaring van de senior koppelen aan de jonge honden energie. Leer van elkaar en waardeer elkaar. Durf los te laten én te ontvangen.” De leden van JLN zijn de ambassadeurs van dergelijke programma’s en helpen professionals nu en in de toekomst zich verder te ontwikkelen in het prachtige logistieke vak.
Ben je enthousiast geraakt en wil jij een uitdagende carrière in de logistiek najagen? Check dan onze logistieke vacatures en kijk op www.jonglogistiek.nl meer over de mogelijkheden voor jongeren in de logistiek.