Wat leer je in een HBO-opleiding voor sales manager?

Wat leer je in een HBO-opleiding voor sales manager?

Wil jij graag sales manager worden, maar weet je niet hoe je dat voor elkaar moet krijgen? Is er eigenlijk een HBO-opleiding voor sales manager? We leggen je uit hoe je je droombaan kunt bereiken. Het is een weg voor doorzetters, maar als het je lukt heb je een uitdagende, afwisselende baan vol verantwoordelijkheden, waar je jouw leidinggevende kwaliteiten goed kunt gebruiken.

Het opleidingstraject

Er is eigenlijk geen specifieke HBO-opleiding voor sales manager. De meeste sales managers hebben bijvoorbeeld een HBO-diploma Commerciële Economie of een diploma International Business and Management Studies in the pocket, met een aantal jaar aantoonbare ervaring in sales. Ook een afgeronde opleiding Bedrijfskunde en Marketing Management kan een begin zijn voor je droombaan. Maar als je wilt weten hoe je een goede sales manager wordt, moet je ook wat verkoopgerichte modules volgen. Ben je al als verkoper aan het werk, dan kun je de opleidingen NIMA/SMA sales A en B en eventueel C volgen om je theoretische kennis te verbreden, om je kansen op een baan als sales manager te vergroten.

Opleiding tot sales manager - presentatietechnieken

Ervaring opdoen in sales

Om te weten hoe je een team van sales mensen goed leiding kan geven, is het belangrijk dat je weet hoe een verkoper te werk gaat. Je moet de kerntaken van een verkoper kennen. Een verkoper:

  • is goed in onderzoeken wat de klant nodig heeft
  • kan goed onderhandelen
  • stelt duidelijke offertes op
  • is een kei in presenteren

Een verkoper wordt beoordeeld op zijn persoonlijke prestaties. Hij werkt aan de hand van targets en ontvangt meestal een bonus op het moment dat hij het gestelde target bereikt.

Het verschil met een sales manager

De benodigde competenties en de werkzaamheden van een sales manager zijn niet dezelfde als die van een verkoper. Een sales manager is afhankelijk van de prestaties van het team waaraan hij leiding geeft. Dat is een heel andere insteek. Als het team goed presteert, heeft de sales manager een succesvolle periode. Dit vereist een aangepaste manier van denken en werken. Dit is een van de redenen dat niet elke top verkoper automatisch een goede sales manager wordt. Een sales manager in opleiding, moet ervaring krijgen in:

  • coachen, sturen en motiveren van de individuele teamgenoten
  • stroomlijnen van teamprestaties
  • rekruteren en ontslaan van werknemers
  • analyseren van de verkoopresultaten
  • rapporteren naar hogerhand

De salesmanager moet dus veel minder individualistisch ingesteld zijn.

Opleding tot sales manager - acquisitie

Post HBO-opleiding voor sales manager

Wil jij je kansen op een baan als sales manager vergroten? Dat kun je op een aantal manieren doen. De eerder genoemde NIMA-opleidingen staan goed aangeschreven en sluiten prima aan op de sales kant van het werk. Voor een sales manager is het echter ook belangrijk om de coachende rol te trainen. Er zijn een aantal trainingstrajecten waarbij je opgeleid wordt tot Certified Sales Executive CSE®. Deze post HBO opleiding voor sales manager kun je klassikaal, flexibel of volledig thuis volgen. Als je wilt weten hoe je een goede sales manager kunt worden, is het zeker interessant om deze trajecten eens te bekijken.

Valkuilen voor de sales manager

Een goede sales manager dringt zijn werkwijze niet op aan het team. Hij bespreekt in een vergadering met welke verschillende verkoopstrategieën de beste resultaten behaald zijn in de afgelopen periode. Hij laat de best presterende sales mensen aan het woord. De manager mag zijn ervaring en mening delen, maar niet eisen dat iedereen deze werkwijze volgt. Medewerkers worden beoordeeld op resultaat, niet op manier van werken.

Een tweede valkuil voor de sales manager, is dat hij zo gewend is om een verkoopdeal te sluiten, dat hij het werk van de verkopers overneemt. Een sales manager is niet meer verantwoordelijk voor het sluiten van de deal, hij zorgt ervoor dat zijn verkopers hun werk goed kunnen doen en vertrouwt op hun capaciteiten.

Lijkt het je wat om sales manager te worden en heb je de juiste competenties? Bekijk dan snel ons vacature aanbod.

Snel contact? Chat met ons.