Groene logistiek: hoe maak je verpakkingen groener

Groene logistiek: hoe maak je verpakkingen groener

Bij verpakkingen van producten is veel te winnen op het gebied van het verminderen van je Co2 uitstoot. Niet alleen bij het verschepen van jouw producten, maar ook bij het kiezen van materialen. Daar komt nog eens bij dat kiezen voor een groenere optie in sommige gevallen snijd in de kosten.

Kom er achter hoe ecommerce bedrijven gemakkelijk kosten kunnen besparen en tegelijkertijd hun supply chain groener opzetten. Welke materialen er voor groenere verpakkingen zorgen. En de drie manieren om de betrouwbaarheid van jouw verpakking te testen.

Beter gebruik van ruimte

Wanneer jij jouw producten vanuit Azië naar Nederland verscheept moet je rekening houden met twee factoren: hoeveel overtollige ruimte gaat er verloren aan de verpakking, en het gebruik van kubussen.

De containers die vanuit Azië naar Europa worden verscheept zijn gemiddeld voor 24% leeg. Om dit te verminderen kun je kijken naar het optimaliseren van de beschikbare ruimte binnen de verpakking en container. Er zijn een drietal vragen die je kunt beantwoorden om te zien of ook bij jouw producten een groot gedeelte van de beschikbare ruimte op gaat aan lucht, deze vragen zijn: 

  • Is de primaire manier van verpakken speciaal gemaakt voor het product?
  • Kun je de ruimte berekenen tussen de top van het product en de top van de MOC (master outer carton)?
  • Maak je gebruik van ruimte op vullende materialen om de leegte binnen de doos op te vullen? 

Het juiste formaat verpakking vinden voor je product is dus een handige truc om meer uit dezelfde ruimte te halen. Bedrijven die hier mee aan de slag willen kunnen zichzelf een simpele vraag stellen: Is de verpakking daadwerkelijk de juiste fit voor het product dat we verschepen. 

Als je op deze met nee beantwoord, dan wil je moet je je vooral focussen op het maximaliseren van de ruimte met de verpakking van het product. 

Heb je deze vraag met ja beantwoord? Dan is het tijd om de opties omtrent het verpakkingsmateriaal te onderzoeken. 

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat zich bezighoudt met het optimaliseren van de verpakking voor transport en het milieu is REI. Dit outdoor bedrijf houdt rekening bij het ontwerp van de verpakking met de ruimte die zij in beslag neemt. Een van de onderdelen van dit proces is het beoordelen van de beschermingsfactor van het product. 

Om het aantal lucht dat je verscheept te verminderen kun je het gebruik van kubussen. Bij het verpakken moet je jezelf afvragen of de verpakking de juiste maat is voor het vervoer van jouw product. 

Overweeg materialen

Het overwegen welk materiaal je gebruikt om jouw product te verpakken is cruciaal. Je wilt niet dat jouw product of verpakking schade oploopt tijdens het transport, herinpakken leidt namelijk tot extra kosten die onnodig zijn, maar je wil ook niet dat je materialen gebruikt die slecht zijn voor het milieu. 

Een van de voordelen van Managed Packageing is dat je de kennis hebt van de aanwezige verpakkingsmaterialen die in Zuidoost Azië aanwezig zijn en hoe deze presteren in de omgevingen waar jouw supply chain zich in bevindt. Kennis hebben over materialen kan ervoor zorgen dat je de kosten weet terug te dringen door onder andere het verminderen van materiaal. 

De vraag rijst welke materialen kun je gebruiken voor het verpakken van jouw producten. 

Verpakkingen op basis van planten

Verpakkingen op plantenbasis maken een enorme opmars in de logistiek wereld. Zoals de naam suggereert zijn gemaakt van biologische materialen. 

Er zijn vele op planten gebaseerde materialen waar je verpakkingen van kunt maken. De voorbeelden zijn eindeloos, denk aan: suikerriet, paddestoelen, maizena en papier op plantenbasis. 

Het kiezen van het juiste materiaal hangt sterk af van de wat je wilt verpakken en verschepen. Bij voedsel bijvoorbeeld wil je dat het product wordt beschermd, maar ook dat de verpakking de smaak niet aantast. Als je zwaardere producten vervoerd dan kun je beter kiezen voor maizena en paddestoelen. 

Gerecyclede materialen

Gerecyclede verpakkingen zijn een geweldige manier om de levensduur van eerder gebruikte materialen te verlengen. Overweeg bij het kiezen van dozen, en bakken om gebruik te maken van gerecycled materiaal. 

Van alle materialen wordt karton het meest gebruikt om her te gebruiken. Karton wordt gemaakt van papierpulp, is licht en makkelijk in een bepaalde vorm te gieten. Het is daardoor perfect voor het verschepen van producten. 

Maar dat is niet het enige materiaal dat wordt hergebruikt. Je kunt ook bakken en containers gebruiken die gemaakt zijn van gebruikt plastic. Het plastic dat de basis vormt voor deze containers bestaan vaak uit gerecyclede plastic tassen en flessen. 

Eetbare verpakkingen

Eetbare verpakkingen gaan nog een stap verder dan alleen plantaardig te zijn. Het is een ideale optie voor retailers die voedsel en dranken verkopen. 

Testen van jouw verpakkingen

Het is een goed idee om jouw verpakkingen te testen of zij duurzaam en stevig genoeg zijn om de reis te overleven en heelhuids bij de klant aan te komen. Zoals gezegd kun je er voor zorgen dat de verpakking goed laten sluiten om het product. Een verpakking die te groot is voor het product dat het moet beschermen heeft een grotere kans om schade op te lopen. 

Het is daarom verstandig om je verpakking te testen. De drie manieren hoe je dat kunt doen zijn: 

edge crush resistance test: 

dit is een van de belangrijkste tests voor golfkarton. Er wordt druk op de gehele doos uitgeoefend om te zien hoeveel druk de doos aankan. Hiermee kun je berekenen of de doos sterk genoeg is wanneer er andere producten op worden gestapeld in bijvoorbeeld een container. 

Val test: 

Het is net zo simpel als het klinkt. Een doos wordt van een van te voren vastgestelde hoogte gegooid. De situatie is zo realistisch mogelijk gemaakt. Dit betekend dat het gewicht, en grootte van het product even zwaar is als jouw eigen product. Vervolgens laat je de doos vallen op haar hoeken, vlakke kant en randen. 

Verticale vibratie test: 

Biedt informatie over de transportbelasting op de verpakking en het product. Het test hoe goed de verpakking bestand is tegen het schokken en schudden van transportmiddelen zoals schepen, en auto’s.

Vrijblijvend sparren
Heb jij een onvervulde vacature voor een logistiek professional binnen jouw organisatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact op. Bel naar 088 500 0700 of mail naar: roel@coulant.nl

Lees hier meer over de werkwijze van Coulant of wat wij voor je kunnen betekenen als kandidaat of opdrachtgever.

Snel contact? Chat met ons.