Hoe hoog is het salaris van een logistiek professional

Hoe hoog is het salaris van een logistiek professional

Wil jij weten hoeveel je kunt verdienen als logistiek professional? Het salaris van professionals binnen de logistiek is de afgelopen jaren omhoog gegaan. Het kan tot 200 euro per maand verschillen afhankelijk van de functie. Dit heeft er mee te maken dat de vraag naar logistiek professionals is gestegen.

Omdat het niet altijd even makkelijk is om een goede indicatie te krijgen hoeveel een bepaalde functie nou daadwerkelijk verdient, hebben wij deze voor jou op een rijtje gezet. 

Ontdek hoeveel een logistiek manager verdient Wat het salaris is van een demand planner. En hoe hoog salaris is van een supply chain planner.

Salaris als motivatie

Het salaris dient niet voor iedereen meer als de grootste reden om te kiezen voor een functie. Dit hangt namelijk sterk samen met de sfeer, de waarden en normen van het bedrijf, potentiële doorgroeimogelijkheden, en hoe goed de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn. Denk hierbij aan het aantal vrije dagen, hoe flexibel jij je tijd in kan delen, en of je bijvoorbeeld een auto van de zaak krijgt. Toch blijft het salaris wel een belangrijke motivator om bijvoorbeeld te kiezen voor een nieuwe functie. 

Hoe wordt je salaris opgebouwd

Mocht je in loondienst zijn bij een werkgever krijg je voor jouw werk een salaris. Deze wordt berekend per tijdseenheid. 

Het bruto loon is opgebouwd uit het loon en wordt aangevuld met een vakantietoeslag van minimaal 8% van je jaarsalaris. 

Doordat logistieke processen bij grote bedrijven 24 uur per dag doorgaan is het mogelijk dat er in ploegendiensten wordt gewerkt. Hierdoor kan het voorkomen dat er een speciale extra toeslag wordt gegeven. 

Maar je bruto loon is niet wat je krijgt. Daar worden belastingen en verzekeringen van afgetrokken. Het gene wat je overhoudt onderaan de streep is je netto loon. 

Invloed van de CAO op je salaris

Hoeveel je betaald krijgt wordt onder meer bepaald door wat er in je cao of arbeidsvoorwaarden van de sector is afgesproken. Je salaris wordt dus bepaald door: 

  • Het aantal gewerkte uren
  • De functiegroep en de salarisschaal waarin je functie is ingedeeld
  • De hoeveelheid en de grootte van de stappen die je per schaal kunt doorlopen
  • Toeslagen en bonussen

Lees altijd goed de arbeidsvoorwaarde door voordat je deze ondertekend voor het bedrijf waarvoor je gaat werken. Daar staat in beschreven hoe het bedrijf omgaat met salarisverhogingen. Zo zijn er bedrijven die een regeling hanteren waarbij een medewerker jaarlijks omhoog gaat in een salarisschaal. Maar veel gebruikelijker is dat bij een goede beoordeling je een promotie of salarisverhoging krijgt. 

Salaris van verschillende functies

Als je wilt weten hoe hoog het salaris is van een specifieke functie binnen de logistiek is dan kan het raadzaam zijn om een salariswijzer te gebruiken. Echter vind je hier niet alle verschillende functies binnen de logistiek. 

Om je toch een indicatie te geven van hoeveel je verdient per functietitel vind je hieronder een kort overzicht. 

FunctieNiveauSalaris per maandSalaris per jaar
Logistiek managerHBO/WO4.000 – 7.000 euro48.000 – 84.000 euro
Demand plannerHBO/WO2.600 – 3.000 euro31.200 – 36.000 euro
Logistics engineerHBO/WO2.500 – 4.500 euro30.000 – 54.000 euro
Logistiek teamleiderMBO1.600 – 2.700 euro19.200 – 32.400 euro
Warehouse managerHBO/WO2.500 – 3.300 euro30.000 – 39.600 euro
Logistiek supervisorMBO/HBO3.000 euro36.000 euro
Supervisor supply chain planningHBO/WO2.500 – 3.300 euro30.000 – 39.600 euro
Supply plannerHBO/WO3.300 – 4.500 euro39.600 – 54.000 euro
ExpediteurMBO/HBO2.735 euro32.820 euro
Supply chain analistHBO/WO2.400 – 3.300 euro28.800 – 39.600 euro

Voor veel functies in de logistiek heb je voldoende ruimte om door te groeien. De functies waar je de grootste groeimogelijkheden hebt wat betreft het loon zijn: supply chain medewerkers en supply chain analist. 

Hoe hoog is het salaris van een supply chain analist?

De supply chain analist is verantwoordelijk voor het analyseren van de demand en roept orders af bij afnemers. 

Er is onwijs veel groeipotentieel in loon als het gaat om de functie supply chain analist. Een junior verdient gemiddeld 2850 per maand. Een medior 3000 euro per maand en een senior 3600 gemiddeld per maand. Hier zit dus een enorm verschil tussen. 

Ook het verschil in loon per dienstverband is groot. Zo verdient een supply chain analist met een tijdelijk contract 2300 euro per maand, terwijl iemand in vaste dienst gemiddeld 2900 euro verdient.  

Het salaris voor een supply chain analist hangt af van de ervaring die de professional heeft. Het verschil in loon per dienstverband heeft er mee te maken dat werknemers in vaste dienst over het algemeen meer ervaring hebben en dus meer verdienen. 

Hoeveel verdient een supply chain medewerker?

Een supply chain medewerker houdt rekening met meerdere partijen binnen de supply chain, het beschikbare personeel en de omzetdoelstellingen. Het vormt hiermee de schakel binnen het logistieke proces. 

Voor een supply chain medewerker geldt dat een junior gemiddeld 2900 euro verdient per maand, een medior medewerker 3150 euro verdient per maand, en een senior 3750 euro per maand verdient. 

Ook is er een verschil te zien in inkomen per dienstverband. Detachering levert gemiddeld het meeste op met 3400 euro per maand. Vervolgens is het een vast contract met 3100 euro per maand en een tijdelijk contract met 3000 euro per maand. Als hekkensluiter in dit rijtje is een traineeship, waarbij degene gemiddeld 2700 euro per maand verdient. 

Ook is er een groot verschil te zien in salaris van een supply chain medewerker op het gebied van opleidingsniveau. Iemand met een afgeronde WO opleiding verdient gemiddeld 4000 euro per maand. Dit is een enorm verschil met een supply chain medewerker die een HBO opleiding heeft afgerond. Deze verdient gemiddeld 3100 euro. 

De hoogte van het salaris van een supply chain medewerker hangt dus af van de ervaring die je hebt, en het type dienstverband. Maar meer nog van het werk en denkniveau dat de medewerker bezit. 

Wat verdient een logistiek manager?

De logistiek manager overziet lopende processen op het gebied van logistiek, transport en distributie van een bedrijf. De logistiek manager regelt alles zodat de klanten tevreden zijn met het gekochte product. 

Voor een logistiek manager geldt dat een junior gemiddeld 3400 euro per maand verdient, een medior manager 3600 euro per maand verdient, en een senior 3700 per maand verdient. 

Ook is er een duidelijk verschil in dienstverband type en loon te merken. Zo verdient een logistiek manager met een tijdelijk contract beduidend hoger dan de rest. Gemiddeld is dit 4150 euro. Dit is een aanzienlijk verschil met iemand die op freelance basis of vaste basis werkt (3500 per maand). Als de logistiek manager op detacherings basis werkt verdient deze gemiddeld 3250 euro per maand. 

Het verschil in loon per ervaring is niet heel erg groot. Wat wel aanzienlijk is, is het salaris dat iemand krijgt per type dienstverband. Logistiek managers met een tijdelijk contract verdienen meer doordat zij worden aangenomen om een specifiek probleem op te lossen, waardoor zij waardevoller zijn en dus meer verdienen. 

Hoe hoog is het salaris van een logistiek planner?

Een logistiek planner is verantwoordelijk voor de juiste en zo efficiënt mogelijk in te zetten van personeel, bestellingen, en transportmiddelen. De planner heeft hierdoor invloed op de operationele prestaties van bedrijven. 

Als planner in de logistiek is er een relatief klein verschil tussen het aantal gewerkte jaren. Zo verdient een junior logistiek planner 2600 euro per maand, een medior 2700 euro per maand en een senior 2900 euro per maand. 

Het grote verschil in loon zit hem juist in het verschil in dienstverband. Zo verdient een logistiek planner die is gedetacheerd gemiddeld 3200 euro. Dit is een groot verschil met iemand die in vaste dienst is bij een bedrijf. Deze verdient gemiddeld maar 2800 euro per maand. 

Voor logistiek planners is het verschil in opleidingsniveau en het salaris wat daarbij hoort ook van belang. Zo verdienen werknemers met een afgeronde WO opleiding gemiddeld 3600 euro per maand. Terwijl een logistiek planner met een afgeronde HBO opleiding gemiddeld 2900 verdient. 

Het verschil tussen een junior en senior logistiek planner is niet heel erg groot. Het verschil zit hem juist in het dienstverband. Dit kan er mee te maken hebben dat een logistiek planner die gedetacheerd wordt, specifieke kennis met zich meebrengt voor kortere projecten, waardoor zij meer salaris kunnen vragen aan hun opdrachtgever. Het werk- denkniveau van een logistiek planner heeft dus ook grote invloed op het salaris dat een werkgever bereid is te betalen. Hierdoor loont om als logistiek planner door te leren als het op de hoogte van je salaris aankomt. 

Hoeveel verdient een expediteur?

De expediteur is de tussenpersoon tussen een vervoerder en verlader. En in die hoedanigheid organiseert de expediteur het verzenden en vervoer van goederen. 

Als expediteur is het verschil in loon niet heel erg groot tussen een junior en senior medewerker. De junior expediteur verdient 2600 euro gemiddeld per maand, een medior 2800 en een senior medewerker gemiddeld 2900 euro per maand. 

Ook het dienstverband maakt bij voor de functie expediteur niet uit. Het gemiddelde loon voor zowel vast, tijdelijk als iemand die gedetacheerd is met deze functie is 2700 euro. 

Wat opmerkelijk is, is dat het loon voor een expediteur nagenoeg gelijk is per dienstverband. 

Hoe hoog is het salaris van een logistiek supervisor?

Een logistiek supervisor is binnen een magazijn of distributiecentrum verantwoordelijk voor de coördineren en sturen van de werkzaamheden. Binnen deze leidinggevende rol is hij werkzaam in het magazijn en op kantoor. 

Als supervisor is het verschil in loon tussen een junior en senior medewerker zo’n 450 euro per maand. Een junior logistiek supervisor verdient 2900 euro gemiddeld, een medior 3000 euro per maand en een senior logistiek supervisor 3350 euro per maand.  

Het verschil in dienstverband is wel groter. Een logistiek supervisor die op basis van detachering werkt verdient gemiddeld 3600 euro per maand. Iemand met dezelfde functie met een vast contract verdient 3200 euro en iemand met een tijdelijk contract verdient 3000 euro. 

Het verschil in salaris per dienstverband heeft er voornamelijk mee te maken dat een logistiek supervisor die wordt gedetacheerd, is aangenomen voor het oplossen van een specifiek probleem. Daarbij komt dat deze mensen over het algemeen hun ervaring op dat werkgebied meenemen. 

Stippel je carrière uit

Mocht je meer willen verdienen binnen de logistiek is het verstandig om te weten je carrière uit te stippelen. De twee meest efficiënte manieren om meer salaris te krijgen is door te wisselen van werkgever. De andere manier is om een volgende stap te maken en te solliciteren voor een andere functie.

Voor beroepen zoals logistiek planner en supply chain medewerker is het afhankelijk van het opleidingsniveau hoeveel iemand verdient. Het is daardoor aantrekkelijk om door te studeren. 

Wil jij weten wat Coulant kan betekenen voor jouw carrières in de logistiek? En ben je toe aan een volgende stap? Kijk dan eens bij onze op onze vacatures.

Snel contact? Chat met ons.