In Moerdijk gaat het Logistics Robot Experience Center van start. Dit is een project waarin bedrijven en studenten ervaren wat robotisering is. Ze zien wat zij ermee kunnen en aan hebben in hun processen in het warehouse. Bas Groot van de Breda University: “We onderzoeken de toepassingen en wat er nog meer zou kunnen in een live setting.”
Voor kleine(re) bedrijven in het MKB is robotisering nogal een investering. “Als je je bedrijf verder wilt uitbouwen, maar het is zo moeilijk om aan mensen te komen, dan is robotisering de oplossing”, legt Paul de Ridder van Schavemaker Logistics & Transport uit. Dit bedrijf stelt 100 m2 in hun warehouse beschikbaar voor een proefopstellingen van robots om die in een praktijksituatie uit te testen. Dat zullen picking en AMR (automatic moving robots) zijn, afhankelijk van de bedrijven die mee willen doen. Vooral het personeel van Schavemaker zal ermee werken, voor hen maakt het deel uit van de dagelijkse praktijk. “Welke ontwikkelingen zijn er die ons op een andere manier kunnen helpen om een deel of delen van processen die plaatsvinden in warehouses, op een andere manier in te vullen. Grote bedrijven werken daar al mee, maar middelgrote en kleine bedrijven hebben vaak niet de tijd en de knowhow om daar hele afdelingen op te zetten. Die zitten meer in de operationele uitvoering en de drukte van alle dag. We kijken of bepaalde logistieke processen gerobotiseerd kunnen worden en welke stappen je daar dan voor moet zetten. Een voorbeeld daarvan is het picken. Still stelt robots beschikbaar, die heeft er ook belang bij dat zij met onderwijs- en kennisinstellingen een handmatig proces gerobotiseerd krijgen. Andere bedrijven uit de regio kunnen meedoen om zelf uit te testen wat voor hen goed werkt in hun supply chain.”
Robotisering in een organisatie
“Studenten van verschillende niveaus maken hier kennis met de invloed van robotisering”, zegt docent Groot van Breda University. “Hbo en wo studenten leren tijdens stages hoe deze toepassingen werken, maar we zetten ze vooral aan om na te denken wat voor mogelijkheden dit biedt in andere organisaties. Ze ondervinden ook wat er allemaal geregeld moet worden om een robotiseringsproces op te zetten. Het is niet enkel het installeren van een robot, maar je neemt ook de organisatie en de mensen daarin mee in dat proces. Hoe zorg je ervoor dat alle medewerkers in de organisatie hun werk anders gaan inrichten door deze digitale transformatie, zodat je optimaal gebruik kunt maken van robots. Wat voor effect hebben de robotisering op verschillende logistieke processen en hoe kunnen we dat optimaliseren.” Het kunnen verschillende robots zijn die tijdelijk ter beschikking staan.
Arbeidsmarkt
Overal zijn grote tekorten in personeel, zeker ook in Moerdijk. “Omdat wij geen treinstation hebben, is het voor ons nog lastiger om personeel te krijgen”, legt De Ridder uit. “Allerlei firma’s komen handjes te kort, maar tegelijk hebben we nog zoveel vragen over robots: wat kosten ze, kan ik een businesscase maken in relatie tot het volume dat nodig is, moet ik rekening houden met brandpreventie, welke IT-toepassingen moet ik hebben om met data te kunnen communiceren en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wij koppelen theorie aan praktijk door hier in een praktijksetting te ervaren welke keuzes we moeten maken om minder afhankelijk te worden van handjes en dus mensen. Als er nu pallets gelost worden op onze loods, dan moeten ze eerst gecontroleerd worden en dan moet dat in een stelling gereden worden. Er zijn robots die die bewegingen die nu nog met de hand gedaan worden, kunnen overnemen. Hoe kunnen wat dat organiseren en welke disciplines hebben we dan nodig? Wat betekent dat dan voor de toekomst? Kunnen robots alles overnemen?”
Onderzoek voor de toekomst
In dit experience center wordt niet alleen gekeken naar het nu, maar ook naar de toekomst. Groot: “Wat is er al en wat is in de komende drie, vier jaar te verwachten rond de inzet van robots. In hoeverre gaat dat de logistiek beïnvloeden? Dat verwachten we wel, want we zien enerzijds een krapte op de arbeidsmarkt en anderzijds kan het je helpen om concurrerend te blijven. Als bedrijven daarmee aan de slag willen gaan, wat is dan een geschikt stappenplan om zo’n project op te starten. Dat kunnen ze hier in de praktijk uitproberen. Mocht het project fout gaan, dan ben je er als organisatie in ieder geval slimmer van geworden. Robotisering is een onderdeel van de digitalisering van bedrijven, wat voor nieuwe kansen zorgt, maar het vraagt wel aanpassing en herstructurering van het bedrijf. Daarvoor is ervaring met robotisering nodig, wat bedrijven hier kunnen opdoen.”
Partners
Er doen tien stakeholders aan mee en er sluiten zich nog dagelijks bedrijven aan. De Ridder: “Still heeft net robots ter beschikking gesteld. Elke stakeholder doet een stukje van het proces en brengt dat in kaart. We doen op die manier samen meer ervaring op in het robotiseren van processen in de dcs en warehouses. Iedere partner heeft zijn eigen doel, in dit geval komt dat mooi samen.” Naast Schavemaker doen ook CIPA ( China International Investement Promotion Agency), Geek+, Gemeente Moerdijk, Breda Robotics, REWIN West-Brabant, Stichting Breda Robotics. Logistics Community Brabant (LCB), CURIO, Associate Degrees Academie, SEIPA en Port of Moerdijk mee.