Carrière maken: wat zijn de doorgroeimogelijkheden in sales?

Carrière maken: wat zijn de doorgroeimogelijkheden in sales?

De sales sector is een sector met interessante doorgroeimogelijkheden. Afhankelijk van je motivatie, inzet en wensen, kun je verschillende kanten op. De beste kansen om carrière te maken, zitten logischerwijs bij de grotere kantoren. Doorgroeien betekent over het algemeen leiding geven en dat lukt nu eenmaal beter bij bedrijven met meer werknemers. Maar wat zijn nou de top-banen in sales?

 

Ambitie peilen

Het is moeilijk om een opsomming te geven van de beste sales functies. Of een baan top is of niet, is namelijk heel persoonlijk. Alles is afhankelijk van de werkomgeving, de ethiek van de organisatie, de persoonlijke wensen met betrekking tot de werk en privé balans. Dat verschilt per werknemer, maar kan ook per levensfase veranderen. Het kan zijn dat je het nu niet erg vindt om zestig uur per week te maken, bijvoorbeeld als je ongebonden bent. Op het moment dat je een gezin krijgt zijn dergelijke werkweken wellicht minder prettig voor je.

 

Van binnendienst naar buitendienst

Voor startende sales mensen is het logisch in de binnendienst te beginnen. Je wordt meestal begeleid door iemand die al langer in het vak zit. Zo heb je een vraagbaak in de buurt en kun je meekijken en luisteren met met je collega of collega’s. Als je laat zien dat je resultaatgericht, gedreven, enthousiast, zelfstandig en vasthoudend bent en een gezonde dosis lef hebt, kun je doorgroeien naar een sales functies in de buitendienst.

 

Horizontale groei

Als je het tot sales manager hebt geschopt en je wilt eens een andere sales functie gaan proberen, dan zijn er horizontale doorgroeimogelijkheden. Bijvoorbeeld naar een functie als accountmanager, vestigingsmanager, business consultant of sales specialist. Je salaris hangt uiteraard af van je opleiding, je ervaring, je toegevoegde waarde, de sector van het bedrijf waarbij je solliciteert en je onderhandelingskwaliteiten.

 

Strategische sales functies

Als je in verschillende rollen aantoonbare ervaring hebt opgedaan, kan je kijken naar verticale doorgroeimogelijkheden. Misschien liggen er kansen voor je als strategisch manager. Strategische sales functies zijn functies in de ICT of zakelijke dienstverlening, waar complexiteit een grote rol speelt. Als je hierin carrière wilt maken, is van belang dat je analytisch en probleemoplossend denken en werken. Strategische sales functies vind je vooral bij Top 500 bedrijven, die nationaal of internationaal werken.

 

Doorgroeimogelijkheden - verkocht

Commerciële sales functies

Onder commerciële sales functies vallen bijvoorbeeld sales functies in de sectoren media, telecom en ICT. Ben je op zoek naar doorgroeimogelijkheden in deze commerciële hoek, dan heb je waarschijnlijk een extraverte persoonlijkheid. Je vindt commerciële sales functies ook weer bij grotere bedrijven. Deze bedrijven hebben aanzien en kunnen je van alles bieden op het gebied van opleiding, goede arbeidsvoorwaarden en begeleiding. Als je ervaring hebt bij een aansprekend, commercieel bedrijf met een goede naamsbekendheid, is het vaak ook makkelijker een nieuwe werkgever te vinden.

 

Status en werkplezier

Voor de meeste sales mensen zijn status en werkplezier de belangrijkste drijfveren om ergens te (blijven) werken. Naast status zijn ook secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een leaseauto en zakelijke telefoon en laptop, van belang.

Veel sales banen werken met een vast basis salaris, aangevuld met een bonussen op basis van je prestaties. De eerste jaren van je werkende leven, krijg je vaak een lager basissalaris en een hoge bonus als je goed presteert. Werkgevers gaan ervan uit dat je als starter gedreven bent om te laten zien wat je kan. Het is een manier om je te motiveren nog harder te werken. Want, hoe beter je presteert, hoe hoger je salaris.

Hoe hoger op de ladder je komt, hoe hoger je basissalaris. Je prestatiebonus groeit in verhouding minder hard. Sommige taken ‘horen er nu eenmaal bij’. Je bonus wordt niet langer alleen in geld uitbetaald, maar bijvoorbeeld ook in aandelen. Dit brengt, naast meer inkomsten en vrijheid, ook meer verantwoordelijkheden met zich mee.

Wil je weten welke sales functies er voor jou beschikbaar zijn? Bekijk ons aanbod van sales functies op de website, of neem contact op met een van onze medewerkers.

Snel contact? Chat met ons.