Logistieke banen: welke mogelijkheden heb je in de logistiek?

Logistieke banen: welke mogelijkheden heb je in de logistiek?

Nederland is een echt handelsland. Import en export maken een groot deel uit van ons economische leven. Met de Rotterdamse haven, Schiphol als belangrijke luchthaven, en een goed weg- en waternetwerk, zijn we een belangrijke spil in de internationale handelssector. Nu de economie zich weer hertelt na moeilijke tijden van crisis, nemen de banenkansen in de transport en logistiek weer toe.

Wat valt onder transport en logistiek?

Transport en logistiek worden vaak in 1 adem genoemd. Logistiek is een verzamelnaam voor alles wat komt kijken bij het transporteren van producten van de ene locatie naar de uiteindelijke plaats van bestemming. Het product kan als pure grondstof bij fabriek A binnenkomen en dan via een allerlei processen als product bij winkel X in het schap komen te liggen. Dat proces van grondstof tot eindproduct op een andere locatie wordt ook wel de “Supply Chain” of “Logistieke Ketting” genoemd. Deze ketting bestaat uit:

  • Aanvoer van grondstoffen, producten en materialen.
  • Interne goederenstroom; binnen bijvoorbeeld een fabriek, van de losplaats tot de constructieplaats.
  • Voorraadbeheer; waarbij je je voorraad zo goedkoop mogelijk houdt en tegelijkertijd wel een snelle levering kan garanderen.
  • Distributie; van verzamelen van orders tot aanbieden aan de klant.

Transport is een belangrijk onderdeel in deze keten. Grondstoffen of goederen moeten bij al deze stappen vervoerd worden van A naar B. De fases tijdens een productieproces zijn plannen, organiseren, besturen en uitvoeren.

transport

De opleidingen voor een baan in de logistiek

Gezien de omvang van de sector, kun je je vast wel voorstellen dat je met verschillende opleidingen en achtergronden binnen de logistiek aan het werk kan. Afhankelijk van je vooropleiding, kun je bijvoorbeeld een diploma halen voor de opleidingen ‘MBO Logistiek’, ‘MBO Goederenvervoer’, ‘MBO Dienstverlening Luchtvaart’, ‘MBO Middenkader Transport en Logistiek’ en nog tal van andere opleidingen. Ook heftruckchauffeur of vrachtwagenchauffeur vallen onder de mogelijkheden.

Wil je doorstromen naar HBO niveau, dan kun je bijvoorbeeld ‘Logistiek Management’, ‘Logistiek en Economie’ of ‘Vervoer en Logistiek’ gaan studeren. Maar ook zonder specifieke logistieke opleidingen maak je volop kans om in de logistiek een baan te vinden.

Stijgende arbeidskansen

Er zijn twee redenen waardoor je een goede kans maakt om een baan in de transport en logistiek te vinden.

1. De economie herstelt zich

In de tijd van de economische crisis, had de sector sterk te lijden onder de dalende verkoopcijfers. Nu de economie weer opkrabbelt, zien we ook een toename in de import en export. Bedrijven maken wat meer winst en durven daardoor nieuw personeel aan te nemen. Starters zijn in deze situatie een logische keuze. Ze hebben de nieuwste technieken en systemen op school geleerd en zijn nog niet zo duur.

2. De sector vergrijst

Op dit moment werken er veel ouderen in de Transport en Logistiek. Het duurt niet lang meer, of een groot deel van deze generatie gaat met pensioen. Daardoor ontstaan er veel lege werkplekken, die opgevuld kunnen gaan worden door starters. Slimme bedrijven springen hier op in, door nu al starters aan te stellen. Deze starters worden vervolgens ingewerkt door de oudere, ervaren generatie.

De sector Transport en Logistiek zoekt starters die probleemoplossend kunnen werken en van aanpakken houden. Herken jij je hierin? Bekijk dan snel welke logistieke baan bij jou past.

Snel contact? Chat met ons.