7 tips om door recruiters op LinkedIn gevonden te worden

7 tips om door recruiters op LinkedIn gevonden te worden

De arbeidsmarkt staat momenteel flink op zijn kop. Waar kandidaten enkele maanden geleden nog de luxe hadden om uit diverse functies te kiezen, zijn nu veel contracten door Corona niet verlengd. Dit zorgt voor meer concurrentie. Hoe zorg je ervoor dat juist jíj als werkzoekende online gevonden wordt? Wij delen graag 7 tips met je, om door recruiters op LinkedIn gevonden te worden.

Met het toepassen van de volgende 7 tips ben je al 1 stap dichter bij het vinden van je nieuwe baan.

1 Update your profile

Uiteraard is stap 1 het volledig en up to date maken van je profiel. Houd bij de functietitels rekening met welke benamingen in de markt gangbaar zijn. Dat zijn namelijk ook de woorden die recruiters gebruiken in hun zoektocht naar talent. Voeg die termen dan ook toe aan je profiel. Sommige bedrijven gebruiken hele specifieke functienamen. Besef je dat voor de buitenwereld dan wellicht niet direct duidelijk is wat nou precies je verantwoordelijkheden zijn en je minder snel gevonden wordt.

Zorg dat je niet enkel een omschrijving over je werkgever toevoegt, maar juist ook een stukje toevoegt over waar jíj je mee bezig houdt. Wat zijn je belangrijkste taken en verantwoordelijkheden? Welke successen heb je bereikt? Benoem concreet wat jouw bijdrage was aan een specifiek project, hoeveel mensen je hebt aangestuurd in je functie of hoeveel kostenbesparing je hebt gerealiseerd. Op deze manier krijgen mensen een concreet beeld van je kennis, ervaring en toegevoegde waarde.

2 Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Het klinkt als een open deur, in de praktijk passen veel mensen het alleen nog niet toe. Zorg voor een up to date en vooral een herkenbare profielfoto. Mensen vinden het prettig om van tevoren een beeld te hebben bij de persoon ‘achter het cv’. Zorg dan ook voor een foto die recent is en waarop je goed herkenbaar bent (dus geen hoed, zonnebril, foto van de achterkant enz.). Om op te (blijven) vallen is het een goed idee om eens in de paar maanden je foto aan te passen.

3 Wees benaderbaar

Pas je beschikbaarheid aan op je profiel, zodat recruiters kunnen zien dat je open staat voor een nieuwe uitdaging. Geef hierbij aan in welke functie je interesse hebt, in welke regio je wilt werken en of je fulltime of parttime beschikbaar bent. Veel recruiters filteren actief op deze status op het moment dat ze op zoek gaan naar passende kandidaten.

Mocht je je beschikbaarheid breder uit willen dragen, dan kun je er altijd nog voor kiezen om het #opentowork frame te downloaden en aan je profielfoto toe te voegen. Op deze wijze ziet iedereen direct dat jij te benaderen bent voor een nieuwe uitdaging. Het toevoegen van woorden als ‘beschikbaar’, ‘available’ of ‘op zoek naar een nieuwe baan’ kunnen ook zinvol zijn om te gebruiken. Veel recruiters gebruiken deze termen bij het zoeken. Op deze manier word je sneller door recruiters op LinkedIn gevonden.

#Opentowork-Fotoframe

4 Aanbevelingen

Zorg voor ‘aanbevelingen’ op je profiel. Aanbevelingen, ook wel referrals genoemd, zijn kleine online referenties, bijvoorbeeld van oud leidinggevenden, collega’s of klanten. Een mooie manier om extra te onderschrijven wie je bent en wat je allemaal in huis hebt. Als je door recruiters op LinkedIn gevonden wordt, krijgen ze door het lezen van de referrals direct een beeld bij jou, als persoon en als collega. Goodwill creëren is hierbij zinvol zinvol. Als je referrals voor anderen schrijft zul je ze ook sneller terugkrijgen. Wees niet bang om mensen in je netwerk actief te vragen om een klein stukje over je te schrijven. Veel mensen zullen van harte bereid zijn om je op deze manier te kunnen helpen een nieuwe, passende baan te vinden.

5 Sharing is caring

LinkedIn is een mooi platform om je online te profileren. Laat je netwerk actief groeien door mensen toe te voegen die interessant voor je kunnen zijn. Tip: het toevoegen van een persoonlijk berichtje aan je uitnodiging, zorgt ervoor dat je sneller geaccepteerd wordt.

Linkedin ‘beloont’ mensen die actief zijn op de site en die veel interactie creëren met een betere zichtbaarheid. Het is dan ook zinvol om te reageren op de posts van anderen en om zelf ook relevante informatie te delen. Zorg ervoor dat je positief blijft. Op deze manier creëer je goodwill en denken mensen sneller aan je op het moment dat er een passende functie voorbij komt. Iedereen begrijpt dat het frustrerend is als je langere tijd op zoek bent en het (nog) niet gelukt is de juiste baan te vinden. Probeer die frustraties op een andere manier en plek te uiten en op LinkedIn met name positieve dingen uit te dragen. Op die manier gebruik je LinkedIn echt als een digitaal visitekaartje.

6 Toon je talenten

Benoem specifieke ‘Vaardigheden en onderschrijvingen’ die je hebt. Laat deze het liefst ook onderschrijven door mensen in je netwerk. Zaken als Lean, Six Sigma, 5S en projectmanagement, zijn erg interessant voor (potentiële) werkgevers. Als je hier ervaring mee hebt, laat dit dan ook actief zien in je profiel.

Zorg voor een volledig overzicht van je gevolgde opleidingen en cursussen. Dit laat zien welke kennis je in huis hebt, maar toont ook in welke mate je je bezig houdt met je (persoonlijke) ontwikkeling. Ook specifieke prestaties kun je benoemen op je LinkedIn profiel. Denk hierbij aan publicaties, testcores of gewonnen prijzen.

7 Open sollicitatiebrief

Boven in je profiel kun je bij ‘Info’ een zelfgeschreven tekst toevoegen. Dit is de uitgelezen plaats om meer te vertellen over waar jij blij van wordt in je werk, waarin jij je onderscheidt van anderen en welke omgeving er goed bij je past. Eigenlijk een soort mini open sollicitatiebrief dus.

Focus je bij het schrijven niet alleen op wat je hebt gedaan, maar zeker ook op waar je heen wilt. Heb je tot dusver ervaring opgedaan als Teamleider, maar wil je graag de stap maken naar Logistiek Manager? Gebruik de term Logistiek Manager dan in je motivatietekst. Zo word je alsnog door recruiters op LinkedIn gevonden, ook al heb je de functie in het verleden nog niet uitgevoerd. Het actief uitdragen waar je naartoe wilt, is hierbij de sleutel tot succes.

De sleutel tot succes om door Recruiters op LinkedIn gevonden te worden

Meer weten over de mogelijkheden?

Lees hier meer over de werkwijze van Coulant, onze specialisaties en wat wij voor je kunnen betekenen als kandidaat of opdrachtgever.

Snel contact? Chat met ons.