6 belangrijke dingen om over na te denken als logistiekmanager in de zomer

6 belangrijke dingen om over na te denken als logistiekmanager in de zomer

De zomer is de tijd om na te denken. Voor veel bedrijven in de logistiek neemt de drukte in de zomer af en geeft het ruimte om tot bezinning te komen. 

Daarnaast geeft deze extra tijd je de mogelijkheid om ondergeschoven taken uit te voeren die normaliter aan voorbij worden gegaan door de waan van de dag. 

Ontdek de vijf punten waar je over na kunt denken en kunt uitvoeren in de logistiek met de extra tijd die je is gegund in de zomer. 

Denk hierbij aan de veiligheid op de werkvloer, hoe iedereen functioneert en hoe je meer uit je personeel kunt halen, kan de communicatie verbeterd worden tussen afdelingen.

Maar natuurlijk ook of je op schema ligt op de doelen die aan het begin van het jaar zijn gesteld en welke je volgend jaar wilt bereiken. 

Controleren of koelelementen naar behoren werken

Er zijn natuurlijk producten die gekoeld bewaard moeten blijven tijdens de opslag en het transport. Denk hierbij aan voedsel zoals vlees, fruit en groenten. Maar ook de opslag en het vervoer van medicijnen. 

Het regelmatig controleren van deze elementen kan een enorme klus zijn. Zeker als er een gedeelte onderweg is van en naar klanten toe. 

Nu dat het warme weer ook daadwerkelijk is aangebroken en er dus kans bestaat dat er dagen komen dat het boven de 30 graden Celsius is, is het des te belangrijker dat alles het blijft doen. Je wilt immers niet met goederen rijden die niet meer te verkopen zijn. 

Het is daarom een goed idee om alle koel elementen binnen het bedrijf te controleren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Wees je daarnaast bewust van hoe je je goederen koel houdt. Houdt rekening met welke dag je de goederen vervoerd. Zo is het natuurlijk niet handig als jouw kostbare goederen staan te branden in de zon omdat er minder mensen in het weekend werken en jouw container pas maandag aan de beurt is. 

Veiligheid op de werkvloer; hoe je die deze zomer kunt verbeteren

Veiligheid is een van de pijlers waar constant op gecontroleerd dient te worden. Maar wij weten ook wel dat dat niet altijd gebeurd. De extra tijd die de zomer je biedt doordat alles op een lager pitje staat kun je goed gebruiken om te inventariseren hoe veilig het is en of iedereen zich aan de maatregelen houdt. 

Draagt iedereen beschermende kleding, is het personeel zich bewust van de veiligheidsregels op de werkvloer en worden deze nageleefd. 

Als er toch werknemers zijn die de veiligheidsregels aan hun laars lappen kun je nadenken over hoe je dit kunt verbeteren. Het is hierbij wijs om de mensen te betrekken die het lastig vinden om zich hier aan te houden. 

Functioneringsgesprekken met logistiek medewerkers

Het is ook een goed moment om te kijken hoe mensen functioneren en functioneringsgesprekken te houden. Wie functioneren er goed en uit wie valt meer te halen. Wanneer men het heeft over verbeteringen dan wordt al snel gesproken over mensen. Hoe kunnen zij zich ontwikkelen, en hoe gaan zij passen in de toekomstplannen van de organisatie. 

Breng in kaart waar de ambities van je personeel/collega’s liggen en waar jij hen kunt helpen bij het behalen van deze ambities. Kun je hen bijvoorbeeld helpen bij het kiezen van het juiste carrière pad en cursussen aanbieden om hun vaardigheden bij te leren. 

Hebben zij moeite met zichzelf te motiveren, en hoe zorg je ervoor dat de sfeer binnen het bedrijf goed blijft. Wanneer dit alles in kaart is gebracht weet je niet alleen waar het bedrijf zich bevindt maar geeft het je ook de handvatten om er iets aan te doen. 

Invloed vergroten van de logistieke afdeling op andere afdelingen

Tussen afdelingen gaat er vaak veel mis qua communicatie. Zij hebben immers meer invloed op de logistieke afdeling dan dat zij daar bewust van zijn. Het zou daardoor leuk zijn als de logistieke afdeling vaker wordt betrokken bij de beslissingen van de sales-, marketing- en inkoopafdeling. 

Doordat teamleiders in de logistiek pas later bij de beslissingen van deze afdelingen worden betrokken, hebben zij geen invloed op het voortraject. Hierdoor moet de logistieke afdeling zich soms in bochten wringen om de plannen van deze afdelingen logistiek waar te kunnen maken. 

De zomer is de perfecte tijd om na te denken over hoe de logistieke afdeling eerder betrokken raakt bij de beslissingen van andere afdelingen. 

Maar hoe maak je hen bewust van de noodzaak daarvan?

Bedenk cases die jou helpen bij het overtuigen van deze mensen. Op welke momenten was de logistieke afdeling pas laat betrokken en liep het fout af, en zijn er momenten geweest waarop de logistieke afdeling wel op tijd betrokken was en ging het goed. 

Wanneer je dit voor jezelf hebt bepaald kun je dit voorleggen bij de andere afdelingen en hen overtuigen van de noodzaak om de logistieke afdeling eerder deelgenoot te maken van hun ideeën en beslissingen. 

Waar staan jullie

De zomer is daarnaast ook een goed moment om te reviewen waar je staat met betrekking tot de doelen die je hebt gesteld aan het begin van het jaar. De zomer is hiervoor een ideaal moment omdat je nog een half jaar de tijd hebt om bij te sturen mocht je achter lopen. 

De vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

Liggen we nog op koers? En hoe doen we het dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren? 

Als jullie op schema liggen is dat natuurlijk fantastisch. Dan kun je op andere punten je aandacht vestigen. 

Mocht dit niet het geval zijn dan heb je nog een half jaar om de resultaten bij te sturen. De zomer is uitermate geschikt om dit te doen. Je kunt nadenken en plannen hoe je het gaat bijsturen zodat je op het gewenste resultaat behaald. 

Nadenken over de toekomst

Het nadenken over de toekomst en waar je naartoe wilt is goed om te doen. Normaal gesproken zou je daar geen tijd voor hebben doordat je op gaat in de waan van de dag. 

De zomer biedt je daar de tijd voor. Bij de meeste bedrijven geeft de komkommertijd je voldoende ruimte om na te denken waar je naartoe wilt werken wat betreft het verbeteren van het logistieke proces. 

Het geeft je tijd om onderzoek te doen, en je in te lezen naar de mogelijkheden. Om verschillende oplossingen naast elkaar te leggen en te vergelijken.  

Zou je bijvoorbeeld willen automatiseren, het magazijn op een efficiëntere manier indelen, of de transport groener willen maken. 

Vrijblijvend sparren
Heb jij een onvervulde vacature voor een logistiek professional binnen jouw organisatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact op. Bel naar 088 500 0700 of mail naar: roel@coulant.nl

Lees hier meer over de werkwijze van Coulant of wat wij voor je kunnen betekenen als kandidaat of opdrachtgever.

Snel contact? Chat met ons.