Wat zijn de 5 valkuilen bij het vinden van je talent?

Wat zijn de 5 valkuilen bij het vinden van je talent?

Talent is een begrip waarvan iedereen vaag wel een idee heeft wat het betekent, maar er meestal niet precies de vinger op kan leggen. Of talent wordt puur en alleen gekoppeld aan die jonge profvoetballer die het gaat maken bij FC Barcelona. Of die charismatische zanger, die het nieuwe popidool gaat worden. Dit zijn beiden voorbeelden van uitzonderlijke prestaties, maar iedereen heeft meerdere talenten in zich. Het is alleen best moeilijk om precies te bepalen wat ze zijn. Of om naar ze te handelen. Terwijl het juist erg inspirerend is om een baan te krijgen waarin je al je talenten kwijt kan. Als je je talenten kan benutten binnen je werk, zal je beter presteren, minder ziek zijn en gelukkiger in het leven staan.

Waarom is het moeilijk zelf om je talenten te ontdekken?

Er zijn meerdere valkuilen te benoemen waardoor het moeilijk is om je eigen talenten te ontdekken. Als je erachter wil komen wat jou talenten zijn, moet je jezelf de rust gunnen om over een aantal dingen goed na te denken. Valkuilen hierbij zijn:

1.      Jezelf weinig credit geven.

Kun je iets noemen waar je zelf echt goed in bent? Dingen die jij sneller kan regelen dan een ander? Doe dat dan niet te snel als ‘gemakkelijk’ af. De valkuil hier is dat je denkt dat je kwaliteit niets waard is, omdat ‘iedereen daar vast goed in is’. Je bestempelt je kunde als eenvoudig, terwijl het onderdeel is van jou talenten. Bedenk dat er legio mensen zijn die niet kunnen wat jij juist heel snel voor elkaar krijgt. Jezelf weinig credit kunnen geven kan ook gelden voor leuke ideeën en gedachten die je hebt. Als je ze altijd maar als onbeduidend en onrealistisch afdoet, ontdek je nooit je talenten.

2.      Niet eerlijk toe durven geven wat je écht leuk vindt.

Zeker als je een opleiding gevolgd hebt, is het heel moeilijk om je carrière in een totaal andere richting te zoeken. Maar als je geen energie krijgt van een baan in de marketing, ondanks je diploma, waarom zou je je daar dan mee vermoeien? Je wordt gelukkiger en energieker als je iets vindt wat je leuk vindt om te doen, ook al moet je daarbij onderaan de ladder beginnen.

ontdekkingsreis

Anderen inschakelen

Als je echt je best hebt gedaan, maar je er maar niet achter komt waar je passie ligt en waar je nou die echte energieboost van krijgt, dan kun je anderen in je directe omgeving inschakelen om je te helpen. Het is een grote valkuil als je denkt dat je het alleen op moet lossen. Voorbeelden hiervan zijn:

3.      Als je anderen niet lastig durft te vallen met jou passie.

Ben je ergens erg goed in en zie je dat anderen er moeite mee hebben? Biedt hen dan jou hulp aan. Praat veel over wat je leuk vindt, zonder dat je bang bent dat je je familie of vrienden irriteert. Misschien zien zij je passie vanuit een ander perspectief, wat openingen kan geven voor een nieuwe baan.

4.      Als je anderen niet om hulp durft te vragen.

Als je zelf vastloopt in je zoektocht naar je kwaliteiten, vraag dan anderen eens welke talenten ze in je zien. Vaak is het voor je directe omgeving gemakkelijker om het te benoemen, dan voor jezelf. Jij denkt dat het normaal is dat je goed bent in het koken van een 5gangen diner, terwijl dat voor je beste vriend een onmogelijke taak is. Belangrijk bij deze hulpvraag, is dat je open staat voor de reacties. Wees niet te bescheiden. Accepteer dat anderen een bepaalde eigenschap op kwaliteit als talent bestempelen. Het is moeilijk om complimenten te krijgen, maar het brengt je verder in je zoektocht naar een leuke baan.

5.      Als je niet ziet dat mensen steeds met eenzelfde soort hulpvraag bij jou komen.

Word jij steeds ingeschakeld als de mensen in je omgeving netwerkproblemen hebben? En vind je het leuk om voor iedereen een oplossing te vinden? Dan kun je overwegen om een baan in de ICT te gaan zoeken. Word je regelmatig gevraagd om op kinderen te passen en krijg je daar energie van? Waarom zoek je dan geen werk in de kinderopvang of begin je een particuliere oppascentrale? Als je kan zien voor welke klussen jij steeds ingezet wordt en waar je tegelijkertijd ook plezier aan beleeft, ben je al een heel eind op weg.

Conclusie

Niemand beweert dat het eenvoudig is om te ontdekken wat je talenten zijn. Talenten zijn niet alleen maar die uitzonderlijke prestaties die maar voor een enkeling zijn weggelegd, iedereen heeft een of meerdere talenten. Het is zeker de moeite waard om te achterhalen of jij je kwaliteiten ten volle benut. Als je een baan hebt waarbinnen je talenten goed tot zijn recht komen, beleef je meer plezier aan de tijd die je met je werk bezig bent. Daardoor ben je minder snel ziek en sta je positiever in het leven. Goede redenen om hier wat extra energie in te steken, toch?

 

 

Snel contact? Chat met ons.