5 redenen om voor een logistieke studie te kiezen

5 redenen om voor een logistieke studie te kiezen

Een carrière in de logistiek is boordevol uitdagingen. De sector is dynamisch, gaat altijd mee met de tijd en is een ‘up-and-coming’ branche. Dit maakt het aantrekkelijk voor jongeren om een loopbaan in de logistiek te beginnen. Vijf redenen waarom je als kersverse hbo’er voor een logistieke studie kiest.

 

1. Logistiek heeft de toekomst

Logistiek is een branche die meegaat met zijn tijd. Omdat innovatie en automatisering binnen de logistiek een belangrijke rol spelen, ben je in dit vak vaak bezig met vernieuwing en het vinden van oplossingen. Veel bedrijven kijken voortdurend naar hoe zij hun logistieke processen en de supply chain zo effectief mogelijk kunnen invullen. Als logistiek student is dit een hele toffe uitdaging. Met de groeiende e-commerce markt en de steeds groter wordende distributiecentra ziet de toekomst voor logistiek studenten er rooskleurig uit.

“Globalisering is een trend van de afgelopen jaren, maar zeker heel relevant voor logistiek aangezien dat nieuwe vraagstukken met zich meebrengt,” zo vertelt Linda van Wilpen. Zij is internationaal coördinator bij Jong Logistiek Nederland. Jong Logistiek Nederland is een vereniging voor logistieke studenten en young professionals.

“Er is een toenemende vraag naar supply chain management om de keten optimaal te laten functioneren. Daarnaast brengt het nog een ander vraagstuk met zich mee: kosten versus duurzaamheid. Dat zijn uitdagingen waar de komende generatie logistici zich mee bezig gaat houden. Tevens worden technische ontwikkelingen, zoals 3d printing en drones, steeds belangrijker” aldus Van Wilpen.

 

 

 

2. Goed geld verdienen

De veranderingen binnen deze sector gaan snel en iemand die zich flexibel aanpast aan innovaties en nieuwe technologieën, is goud waard voor een bedrijf. Dit biedt starters en pas-afgestudeerden op het gebied van logistiek een enorme kans. Bedrijven of organisaties staan te popelen om nieuwe aanwas aan communicatief sterke medewerkers met logistieke kennis en ervaring. Een supply chain manager verdient € 70.000,– à € 100.000,– euro per jaar, terwijl een demand planner circa € 65.000,– per jaar aan salaris ontvangt. Maar ook binnen de lagere managementfuncties in deze branche kun je als hbo’er een mooi salaris verdienen.

 

3. Genoeg werk en doorstroommogelijkheden

Werk, werk en nog eens werk. Met het aantrekken van de economie en de vele kansen die er in de logistiek liggen op het gebied van innovatie en automatisering is er voldoende werk in de branche. Het aantal vacatures neemt ook in de eerste helft van 2017 toe. Direct aan de slag gaan na het afronden van je logistieke opleiding is dan ook zeer goed mogelijk.

“Nederland staat op een keurige vierde plek in de Logistics Performance Index. We zijn afhankelijk van export en een goede logistieke infrastructuur is cruciaal. Gelukkig hebben wij die en hoe! In het buitenland is same day delivery nog een enorme luxe, terwijl het in Nederland al bijna vanzelfsprekend is dat je pakketje dezelfde dag wordt afgeleverd. Wij mogen trots zijn op onze logistieke infrastructuur. Sterker nog, “logistiek behoort tot een van de Nederlandse topsectoren”, verklaart Linda van Wilpen.

 

4. Dynamisch (geen dag hetzelfde)

Een dag in de logistiek is nooit hetzelfde. Werken in de logistiek is een mooie mix tussen mensen, communicatie, innovatie en software efficiency. De sector is dynamisch, net als het werk dat wordt verricht. Dit vraagt een flexibele houding van de mensen die werkzaam zijn binnen de logistiek. Elke dag bekijk je hoe je de supply chain zo goed mogelijk kunt laten verlopen met gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen. De veranderingen in het tijdperk van internet en automatisering gaan snel. Zo snel dat jij straks als pas afgestudeerde al snel een expert bent. Twintigers van nu zijn opgegroeid met internet en smartphones en passen zich daarom goed aan. Dit biedt voor jou als student of pas afgestudeerde volop mogelijkheden.

 

5. Veel verantwoordelijkheid

Waar je in veel branches onderaan begint en het vaak lang duurt voor je verantwoordelijkheden krijgt, is dit in de logistiek vaak niet het geval. Als beginner denk je namelijk al actief mee in het proces van de supply chain en krijg je vaak een mooie dosis verantwoordelijkheid. Als student logistiek loop je vaak eerst stage. In deze periode zul je al merken hoe jij als persoon een verschil kunt maken. Dit maakt werken in deze mooie branche vanaf dag een spannend en uitdagend.

“Puur naar de feiten kijkend; logistiek is een sector waar veel banen in te vinden zijn. Je verdient over het algemeen boven modaal, er is baanzekerheid en je kunt daarna veel verschillende kanten op. Naar mijn optiek is het belangrijker om een opleiding te kiezen die bij je past. Als je het leuk vindt om te plannen, analyseren en organiseren en complexe vraagstukken op te lossen, is logistiek zeker wat voor jou,” zo besluit Van Wilpen.

Op zoek naar interessante functies in de logistiek! Kijk dan snel hier.

Kijk ook eens naar de mogelijkheden die Coulant Careerplanner biedt!

Snel contact? Chat met ons.