5 belangrijke tips voor een professioneel CV

5 belangrijke tips voor een professioneel CV

Als je gaat solliciteren, is een indrukwekkend CV van groot belang. Werkgevers krijgen voor elke vacature tientallen Cv’s in handen, jij moet er dus voor zorgen dat jouw Cv opvalt tussen de anderen. Dat doe je over het algemeen niet door het op gekleurd papier af te drukken en met geurtjes te besprenkelen, maar door professionaliteit uit te stralen. Met de volgende tips kun je jouw Cv professioneel en overzichtelijk opbouwen.

Hoe maak je een Cv?

1. Een sterke inhoud

Een goed Cv vraagt om een ijzersterke inhoud, waarbij alle belangrijke aspecten aan bod komen. Voor alles dat je schrijft, geldt dat het moet passen bij de functie waarnaar je solliciteert. De belangrijkste elementen van een professioneel Cv zijn:

De profielschets

Geef een kloppende beschrijving van jezelf, waarbij je 3 of 4 (in de vacature gevraagde) eigenschappen als kernwoorden gebruik. Laat je persoonlijkheid tot leven komen, in zo origineel mogelijke bewoording. Op die manier laat je de werkgever zien wat voor persoon je bent. Schrijf geen dingen die niet waar zijn, dat komt altijd aan het licht.

Werkervaring

Beschrijf voor elke periode (van … tot… ) welke functie je had bij eerdere bedrijven en wat de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden waren in die functie. Zorg ervoor dat je functietitels aansluiten bij de baan waarop je solliciteert. Laat zien wat je bereikt hebt op je eerdere werk en hoe je gegroeid bent. Je mag trots zijn op je prestaties, maar word niet arrogant.

Opleidingen

Geef een weergave van de belangrijkste opleidingen en cursussen die je gevolgd hebt. Begin bij je laatst genoten opleiding en loop op die manier terug naar je middelbare school. Benoem je certificaten of diploma’s met hun officiële benaming. Maak indien gewenst voor de vacature, een apart kopje voor ‘Talen’ aan.

Competenties

Tegenwoordig zijn competenties helemaal hot. Het is een manier om je vaardigheden en ervaring te beschrijven, die misschien niet door je opleidingen of werkervaringen naar voren komen. Door een goede competentiebeschrijving kun je een eventueel gat dichten tussen het vereiste opleidingsniveau of de gewenste richting, en jouw hoop om tóch voor de functie in aanmerking te komen.

Overig

Zijn er nog dingen die je kwijt wil over jezelf, maar die je eigenlijk nergens kwijt kunt? Gebruik hiervoor het kopje ‘Overig’. Denk aan relevante hobby’s, je reislust of bijzondere rijbewijzen.

Sollicitatiegesprek

2. Een goede structuur

Het is belangrijk dat je structuur aanbrengt in je Cv. Je moet er namelijk niet van uit gaan, dat een werkgever je Cv volledig leest, hij scant hem op trefwoorden. Je Cv wordt duidelijker als je gebruik maakt van:

  1. Tussenkopjes
  2. In het oog springende woorden
  3. Bullets of nummering

Als je ervoor zorgt dat je de in tip 1 genoemde tussenkopjes gebruikt, krijgt de werkgever overzicht. Je kunt de koppen laten opvallen, door de voorgeprogrammeerde headers te gebruiken in je tekstprogramma. Lukt dat niet, maak ze dan in ieder geval groter en vet. Maak ook in de tekst belangrijke woorden vet om ze meer op te laten vallen. Doe dit in ieder geval met functietitels. Gebruik bullets of nummering bij een opsomming, dan ziet de opmaak er veel professioneler uit.

3. Houd het zakelijk

Een sollicitatie is een zakelijke aangelegenheid. Dat betekent dat je motivatiebrief en je Cv professionaliteit uit moeten stralen. Denk goed na over welk lettertype je gebruikt. Ga niet uit je dak met kleurtjes, emoticons en opvallende of grappige lettertypes. Houd het bijvoorbeeld bij Calibri, Arial of Verdana of Times New Roman. Gebruik ten minste lettergrootte 11, en bij voorkeur regelafstand 1,15 of 1,5. Een zakelijk Cv bevat geen fouten. Gebruik een spellingschecker en laat anderen je Cv controleren op taalfouten.

Professioneel Cv typen

4. Less is more

Probeer kort en bondig te zijn. Kun je jezelf in 10 woorden beschrijven? Gebruik er dan geen 20 om interessant over te komen. Een kort en krachtig Cv wordt beter gelezen dan een ellenlange opsomming vol dubbele waarheden. Probeer je Cv tot 2 pagina’s te beperken. Gebruik zo min mogelijk clichés. Kijk kritisch of je opmerkingen meerwaarde hebben en passend zijn voor de vacature waarnaar je solliciteert. Niet alleen je motivatiebrief, maar ook je Cv moet aangepast zijn op de functie van je keuze. Vraagt de ene baan bijvoorbeeld een teamspeler, laat dan in je Cv zien dat je dat bent. Ligt de nadruk op technische kennis? Benadruk dat dan in je Cv. Coulant raadt het sterk af om een standaard Cv gebruiken voor elke vacature waarop je reageert.

5. Contactinformatie

Als laatste, vergeet niet te vermelden hoe de werkgever contact met je op kan nemen. Doe dat door duidelijke contactinformatie te plaatsen. Geef in ieder geval je woonadres, telefoonnummer en een professioneel ogend emailadres weer. Giecheltje23@hotmail.com geeft waarschijnlijk een verkeerde boodschap af.

Een uitzondering voor Creatieve beroepen

Solliciteer je op een creatieve vacature? Dan is het erg goed om je Cv in die richting aan te passen. Maak bijvoorbeeld een website van jezelf voor een baan als webdesigner. Of een persoonlijke video-opname van je Cv als je een baan zoekt in de media. Ook voor een baan als grafisch vormgever of kok kun je vast wel iets creatiefs verzinnen. Maar ook nu geldt, maak het niet kinderlijk, maar houd het binnen de professionele grenzen.

Snel contact? Chat met ons.